Увеличава се първоначалната такса на такситата

15:51, 22 яну 21 25 2526 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Въпреки несъгласието на Комисията за защита на конкуренцията с промените в Наредба №34 за извършване на таксиметров превоз на пътници министърът на транспорта Росен Желязков я подписа днес. Най-спорните новости са свързани с промяната на начина на определяне на първоначалната такса.

До сега тя не можеше да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%. След обнародването на променената наредба в Държавен вестник първоначалната такса ще е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег.

Таксиджиите искат 3 пъти по-висока първоначална такса

При сегашните цени на такситата в София например това ще рече, че вместо 70 стотинки първоначална такса, тя ще стане минимум 1.58 лева през деня и 1.80 лева през нощта. Ако таксиметровата компания реши да заложи на пределната цена за стартовата тарифа, то първоначалната такса ще е 2.37 или 2.70 лева, съобщи „Дневник“.

Като мотив се посочва, че това ще ограничи нелоялната конкуренция, а натискът дойде от страна на шофьорите на таксита. Изтъква се и полза за потребителите - водачите няма да отказват късите курсове.

В края на миналата година от КЗК посочиха, че предишният опит за регулиране на цените с въвеждането на долен праг е довело до това всички компании да возят на минималната цена и се е получил отказ от ценова конкуренция. От комисията подчертаха, че вероятно и сега ще стане така.

"При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е производство за застъпничество за конкуренция, чиято основна цел е да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване на нарушаване на конкуренцията", твърдят от министерството в съобщението до медиите от днес.

Другата промяна е за цената на километър извън населеното място, която не трябва да надвишава повече от 50% цената на километър в населеното място. Към момента тя просто трябва да е посочена при другите цени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама