След инцидента с лавината: Загиналото момче не е имало шанс да оцелее

08:50, 25 яну 21 25 2166 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Загиналото момче не е имало как да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 метра, а ходът ѝ е бил от порядъка на километър. Това каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев по време на брифинг във връзка със загиналото момче при лавина в Пирин. Той поясни, че дебелината на снежната покривка на откъсването е била между 50 и 120 см, което по думите му е огромна маса.

"В тези условия в този момент не е имало начин да му се помогне“, отбеляза той.

Припомняме, че вчера сноубордист на 15-годишна възраст загина в Пирин. Фрирайдърът е бил с по-възрастен мъж, който е опитен планинар. При спускането в един от улеите на Тодорка е паднала лавина, която е затрупала момчето. Причината за смъртта му обаче е поради удар в дърво. 

Директорът на ПСС разказа за целия процес на спасителната операция от момента на получаване на сигнала:

"В 11.28 часа вчера е подаден сигнала за паднала лавина и вероятно затрупан човек от нея. За по-малко от 10 минути планински спасители от отряда в Банско се отзовават на сигнала, но успяват само да констатират смъртта на момчето. Те предприемат откопаване и бързо изнасяне на тялото от лавиноопасния улей, който продължава да бъде лавиноопасен“, посочи Нешев.

Снимка: БГНЕС

По думите му спасителните служби са действали изключително бързо, но не е имало какво повече да направят. Загиналото момче е било с всичко необходимо за пребиваване в планината.

„За съжаление, тези съоръжения не ни правят безсмъртни и не могат да ни спасят. Те могат да дадат минимален шанс нещата да се развият по друг начин, но когато става въпрос за такъв терен и толкова масивна и тежка лавина, нищо не помага“, добави директорът на ПСС, като отбеляза, че мястото на инцидента е в Национален парк „Пирин“, където е забранено спускането. Емил Нешев подчерта, че постоянно има случаи на хора, които карат ски или сноуборд в забранени зони. 

Той предупреди, че непрекъснато се променя обстановката в планината и за това хората трябва да бъдат изключително предпазливи и да не се поддават на емоциите и на желанието на фрирайд.

Нешев алармира, че в момента в планиите има висока опасност от лавини. Той посочи, че преди вчерашния инцидент е имало и друга лавина в Банско. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама