Българските автокрадци са сред най-бързите в Европа

10:09, 25 яну 21 25 1888 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Крадците се адаптират към коронакризата - прехвърлят се от недвижимото към движимото имущество. Коронавирусът намали домовите кражби, защото хората са постоянно вкъщи, но от полицията предупредиха, че се увеличават кражбите на части и вещи от автомобили в София.

Българските автокрадци се нареждат на челно място в Европа по възможности, изпълнение и бързина. У нас се задигат предимно германски и японски коли, а данните на МВР за 2020-та показват спад при средния клас и увеличение с около 5% при новите луксозни автомобили, съобщи БНТ.

Освен вещи зачестяват и кражбите на катализатори от колите. Устройството превръща някои от най-отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти. Цената втора ръка може да достигне 300 лв. Катализаторът съдържа и тънък слой от ценни метали като платина, паладий и родий, чиято цена нараства драстично.

За по-малко от 4 дни: Разкриха обира на сестрата на говорителката на Гешев

Миналата година от СДВР отчитат спад при кражбата на коли с около 15%. Всеки ден по двама шофьори в София остават без колите си. Крадците се насочват предимно към среден клас автомобили. Оказва се, че новите защити и технологии не са проблем за българските групи.

Средният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигнала от ключа на колата. „Те са две устройства. Предава сигнала на човека, който е до автомобила с друго устройство, и по този начин самия автомобил разпознава, че все едно оригиналния ключ е до него и отключва и запалва автомобила. Един автомобил с такова устройство може да се открадне буквално за секунди - по-малко от 10 секунди“, каза Христо Трендафилов от СДВР.

Следите се заличават бързо, тъй като документите за регистрация са подготвени предварително - използва се и кола двойник. „Идентификационният номер се заличава след кражбата и на негово място се напасва номера на тази регистрация, която е най-често тоталка. С тези документи и интервенция в рамата този автомобил се регистрира в КАТ“, каза Христо Трендафилов от СДВР.

Колата двойник обикновено се продава на половин цена. Комплектът фалшифицирани документи на черно струва около 2000 лв. През 2020 г. от МВР са разбили няколко депа в района на София, където се разкомплектоват автомобили и се правят двойници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама