Заедно или поотделно на изборите: вариантите пред „Обединени патриоти“

14:55, 25 яну 21 / Политика 25 2679 Шрифт:
Василена Йорданова

Идва ли краят на коалицията „Обединени патриоти“ или на парламентарните избори те отново ще се явят заедно? Този въпрос си задаваме, след като в два поредни дни лидерите на двете големи формации в коалицията показаха, че видимо се разминават в плановете си.

И Красимир Каракачанов, и Валери Симеонов отхвърлиха появилите се твърдения за възможна коалиция с ГЕРБ и СДС. От думите им обаче разбираме, че все още не е ясно дали ВМРО и НФСБ ще се явят заедно на изборите.

В неделя Каракачанов обяви, че във ВМРО обсъждат два варианта, като единият от тях е самостоятелно участие на изборите. Общо явяване във формат „Обединени патриоти“ също е на дневен ред, но окончателно решение за това все още няма.

Днес пък Симеонов бе категоричен, че засега НФСБ и ВМРО ще се явят заедно. „За нас форматът на „патриотична“ коалиция е успешен, считаме че тя може да бъде разширена и с участието на други партии, които имат реални патриотични програми и идеологии“, заяви Симеонов, цитиран от bTV. Той подчерта, че ще работят с политически сили, които поставят държавните интереси пред тяснопартийните.

Симеонов обяви, че преди два дни е провел лидерски разговор с председателя на ВМРО Красимир Каракачанов и са се разбрали това да бъде коалицията, с която ще се явят на предстоящите избори.

Засега „Обединени патриоти“ изглежда по-скоро като възможен, но не и категоричен вариант за участие на двете формации на предстоящия вот. И Каракачанов, и Симеонов проучват вариантите и си оставят отворена вратичка за действие.

Факт е, че до момента коалицията се е доказала като работещ вариант и за ВМРО, и за НФСБ, въпреки разногласията помежду им. За първи път двете формации се явяват заедно на парламентарните избори през 2014 г. и печелят малко над 7% от гласовете. Това им осигурява 19 депутатски места в 43-тото Народно събрание. За сравнение на предходния вота НФСБ печели 3,7% от гласовете, а ВМРО – 1.9%, и по този начин и двете формации остават извън парламента.

Вече като коалицияОбединени патриоти“ (заедно с „Атака“) те се явяват на президентските избори през 2016 г. Тогава издигнатите от тях кандидати за президент и вицепрезидент – Красимир Каракачанов и Явор Нотев, остават трети с близо 15% от гласовете.

Следващата година трите партии отново обединяват сили и се явяват на предсрочните парламентарни избори. Заедно печелят 9%от гласовете, което им осигурява 27 депутатски места, а „Обединени патриоти“ става коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението на страната.

Форматът на коалицията се запазва непроменен до 25 юли 2019 г., когато от нея беше изключена ПП „Атака“, след като лидерът ѝ Волен Сидеров бе отстранен като председател на парламентарната група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама