Етичните съображения на бързите кредити

17:35, 25 яну 21 25 2567 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Бързите кредити несправедливо носят тежестта на формираното негативно обществено мнение, подозрения относно етичността и безопасността им. Лошата публичност, създадена от лихварството, нямащо нищо общо с небанковите финансови институции, неоснователно се прехвърля върху бързите кредити, които са етичен и полезен финансов инструмент, подходящ за мнозина, а за някои – и единствена възможност да получат необходимите средства. Ще развенчаем най-честите митове, свързани с бързите кредити, за да сте спокойни и уверени, когато кандидатствате за заем.

Бързите кредити не са капан, а възможност. С неоспорима полезност е т.нар. бърз кредит до заплата, решаващ редица проблеми на потребителите. Проучване сочи, че обикновено се използва за покриване на ипотечна вноска, битови сметки, храна, лечение. Липсата на подобен инструмент на пазара би оставила хиляди хора без изход.

Погрешно е твърдението, че бързите кредити са твърде скъпи и ни въвличат в кредитна спирала. Финансовата култура е отговорност на личността и нито банковите финансови институции, нито фирмите за бързи кредити са отговорни за изпадането на кредитополучател в крайно неблагоприятно финансово състояние. Отговорност на взимащия заем е да прецени доходите си, да си състави бюджет, да изтегли кредит в размер, който ще може да обслужва. А самите фирми за бързи кредити, като израз на етично поведение, избягват да отпускат заеми на лица, които са в риск от попадане в кредитна спирала. Що се отнася до цената, то митът се ражда от факта, че фирмите са длъжни да посочват ГПР – годишен процент на разходите, което прави бързия заем да изглежда скъп. Този кредит обаче е краткосрочен, връща се в рамките на месец, поради което реално ще се плати 1/12 от посочения ГПР. Така не изглежда толкова скъпо, нали? При предсрочно погасяване пък не дължите никакви наказателни такси – поредно доказателство за етичността на фирмите за бързи кредити.

Регулациите в сектора са по-облекчени, което дава възможност на почти всеки да има достъп до финансови средства. Бързото отпускане, опростените процедури за кандидатстване позволяват да се сдобием с пари за минути. Опростената процедура далеч не означава несигурност – фирмите за бързи кредити работят на основата на професионализъм и етика, иначе не биха имали клиенти, предлагат прозрачни условия, ясен договор, защита на личните данни, отговорно кредитиране, което означава проучване на кандидатстващия и кредитното му досие и съобразяване на отпуснатата сума с възможностите му с цел превенция на потребителя от изпадане в тежко финансово състояние. Маркетингът също е силно регулиран в защита на клиента.

Всичко това показва ценността на услугата, нейната етичност, необходимост и безспорна полза за потребителите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама