Заведенията на протестна дискотека, властта не отстъпва

14:30, 27 яну 21 25 2696 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Собственици и персонал на затворените заведения излязоха на национален протест пред Министерския съвет с настояване да започнат работа от 1 февруари. Събитието бе организирано от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) под мотото "Марш на свободата".

Демонстрацията по-скоро приличаше на протестна дискотека и под звуците на "Хубава си, моя горо" и "We will rock you" протестиращите поискаха и оставката на здравния министър Костадин Ангелов. 

Недоволставащите носиха и плакати с надписи: "Не ни оставяте друг избор, освен гражданско неподчинение", "1/3 от година в принудителна безработица", "Дори и държавните подаяния получаваме след месец забава". Други пък носиха материали с лика на здравния министър, на които се чете: "Не се справяш- вън!", "Световен шампион по смъртност" и др. Хората скандират и питат: "трябва ли да се молим, за да работим".

Демонстрацията премина спокойно под засилено полицейско присъствие. 

Въпреки първоначалните закани на някои от организациите на заведенията да отворят на 1 февруари в знак на недоволство по примера на Италия, днес протестиращите дадоха заден ход и казаха, че се отказват. Мотивите са, че ако след това се стигне до повишаване на заболеваемостта от коронавирус, те ще бъдат отговорни, предаде БНТ.  

Те не са съгласни заведенията да възобновят работа от 1 март, каквото решение беше взето от здравния министър вчера след среща с представители на Българската хотелска и ресторантьорска организация (БХРА). От БАЗ и СЗБ обаче твърдят, че не са участвали в преговори относно дата за отваряне.

Снимка: БГНЕС

Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации. 

„Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта“, каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов, цитиран от БНР. Той подчерта, че на техния протест не искат да има политически фигури.

Снимка: БГНЕС

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че е озадачен от насрочения протест на заведенията. 

Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Уверихме ги, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? – за проявен разум ли? А, ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат, запита Ангелов в ефира на Нова телевизия. 

Според него насроченият протест прилича на уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършва аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването”, каза той, като подчерта, че няма да допусне отново да умират хора в линейките, поради липса на места в болниците.  

Големите кавички

“Явно по един или друг начин съм останал неразбран. Смятам да поканя на среща в министерството Ицо Хазарта, чието творчество много харесвам, на която да го убедя във всички мои убеждения за запазване живота и здравето на всеки български гражданин”, посочи здравният министър относно коментарите на българския изпълнител в последните дни, който критикуваше властта за строгите мерки. 

снимка: БГНЕС

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че според него заведенията не трябва да бъдат отваряни преди 1 март. 

“В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение”, отбеляза той в ефира на bTV.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък заплаши, че ако заведенията отворят сега, ще бъдат глобени. “Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по няколко пъти на ден с тях, участваме в срещи”, посочи той в ефира на БНТ. 

Припомняме, че от 27 ноември със заповед на министъра на здравеопазването ресторантите и заведенията в България преустановиха дейност. Работеха само ресторантите към хотелите и то с капацитет само 50% и до 22.00 часа. Тогава държавата пое ангажимента да подпомогне финансово служителите, заети в затворените браншове. Една от мерките на Министерството на труда и социалната политика е „Запази ме“, която предоставя по 24 лв. помощ на ден за работниците, но много от тях се оплакаха, че изплащането им се забавя и все още не са получили нищо или до тях е достигнала много малка част от парите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама