СБЛЪСЪК: Помагат ли предизборно на телевизиите за сметка на киното?

14:20, 27 яну 21 / Сблъсък 25 4730 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В края на миналата година парламентът прие на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. Измененията предвиждат по-голяма субсидия за национални продукции и повече български филми.

Създава се и нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора. По този начин филмовите компании, които са снимали продукции у нас, ще могат да си възстановяват 25 на сто от максимум 80% от разходите, извършени при снимки в България. Според представители на компаниите за продукция заради липсата й много чужди компании не избират България, а съседните държави.

Промените в закона са една от големите гордости на министъра на културата Боил Банов и бяха подкрепени единодушно от всички политически групи в парламента, въпреки че между първо и второ четене предстои законът „да бъде изчистен от лобистки текстове“. Оказа се обаче, че важни моменти от законопроекта не са приемливи за професионалната общност.

Снимка: CanstockPhoto

Най-големите съюзи на кинотворци у нас обявиха, че не са съгласни с промени в Закона за филмовата индустрия. Според тях с текстовете значителна част от публичните средства за подпомагане на българското кино ще бъдат пренасочени към големите телевизии. Така парите за българско кино вместо да бъдат увеличени, ще бъдат намалени за сметка на телевизионно съдържание.

Нещо повече -  те смятат, че законът въвежда дискриминационни условия към продуцентите на български филми, като обвързва допускането им до финансиране с комерсиалния успех на продуцираните от тях филми. Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали.

Като причина за това посочват решаващата роля на големите телевизии в кампанията преди парламентарните избори.

Кинодейците са на мнение, че въвеждането на схемата за държавна помощ чрез възстановяване на разходи е отстъпление от защитата на националното филмопроизводство, тъй като основни бенефициенти отново ще бъдат чужди компании.

Филмовите дейци настояват за оттеглянето на закона, който ще доведе до убийството на българското кино.

Снимка: БГНЕС

В защита на законопроекта говори актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов. По думите му отвореното писмо не представлява обединената позиция на индустрията, тъй като е подписано от директорите на 11 филмови асоциации, докато в бранша работят около 15 хил. души.

Според Будинов е обществена тайна, че се взимат милиони за финансиране на филми и половината от парите или някаква част от тях изчезвали. Депутатът отхвърли твърденията, че сериалите ще вземат от парите за българското кино и посочи, че в момента държавата дава пари за заснемането на 7 филма годишно, а след приемането на закона броят им ще се увеличи до 12. В същото време парите за българско кино ще бъдат два пъти повече. Той е на мнение, че законът гарантира, че първо ще бъдат дадени парите за българско кино и след това ще бъдат заделени средства по другите схеми – за данъчни облекчения и български сериали.

Депутатът обяви, че между първо и второ четене ще бъдат оттеглени текстовете, според които за да кандидатстваш за схема за субсидиране на сериал, трябва да имаш договор с национална телевизия.

Будинов отхвърли тезата, че партиите дават пари на телевизиите заради предстоящите избори. По думите му асоциациите, които са се подписали под отвореното писмо, са участвали в Националния съвет за кино и определяли какви пари да се дават за българско кино, а после същите тези хора кандидатствали със свои проекти. Но с новите законодателни промени това щяло да се промени и именно поради тази причина асоциациите били притеснени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама