Covid-19 по света: В Словакия излизане от вкъщи само с отрицателен тест

12:25, 28 яну 21 25 2296 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Словакия затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на скок в броя на заразените.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

ЕК предлага по-строги мерки за пътуване в ЕС

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни. Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата, предаде "Франс прес", цитиран от Нова телевизия. 

"Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро", заяви говорителката на полицията Дениса Бардьова, цитирана от АФП. 

Game over за зимния сезон

Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си. В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване. Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

Снимка: CanStockPhoto

ЕС настоява „AstraZeneca” да достави ваксини от Великобритания

Междувременно Европейският съюз и фармацевтичната компания „AstraZeneca” ще работят заедно, за да разрешат проблема с недостига на ваксини. Двете страни са провели конструктивни разговори.

Италия ще съди „AstraZeneca” и „Pfizer“ за забавянето на доставките

Вчера Брюксел настоя компанията да достави допълнителни дози, произведени във Великобритания, за да компенсира за недостига в Общността.

От „AstraZeneca” разгневиха Европейската комисия, след като обявиха, че ще доставят по-малко от първоначално уговорените дози заради проблеми в производството в европейските си заводи, съобщи bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама