5 града в 5 цвята

20:00, 28 яну 21 / Любопитно 25 2789 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Представете си, че се събуждате с желанието да обиколите света, но да го направите по различен начин. От цвят на цвят сякаш сме в детска игра. Днес пътуваме със списанието за пътешествия „Виахар“ през най-цветните градове в света. Най-цветните не защото в тях има много цветове, а защото един е главният герой.

Те са места, които ни предлагат улици, оцветени в синьо, жълто или червено. Те са пространства, които съществуват, но които несъмнено изглеждат взети от измислена история. Ще открием за какви места говорим и ще ви кажем и на какво се дължи външният им вид, пише БГНЕС.

Жълтият град: Исамал, Мексико

Този малък град се намира в Мексико и без съмнение нещо, което го характеризира, е неговият монохромен жълт цвят. Всички улици, които го съставят, са боядисани в жълто и това има обяснение: преди посещението на папа Йоан Павел II през 1993 г. е решено градът да бъде боядисан в този цвят, за да го посрещне. Оттогава Изамал е известен с тази особеност, която се надяват да продължи много години.

„Жълтият град“ е известен и наречен по няколко различни начина като „Градът на трите култури“ и това се дължи на факта, че в него съжителстват доколумбова, испанска и съвременна култури. Наричан още „Градът на хълмовете“, защото е заобиколен от онова, което преди се е смятало за малки хълмове, но което се е оказало пирамиди на маите.

Друг забележителен факт за Исамал е, че това е първият град, титулуван „Вълшебен“ град в Мексико.

Синият град: Шефшауен, Мароко

Това място, окъпано в син цвят, се намира в планината Риф, в северозападната част на Мароко. Калдъръмените му улички, пълни с дървения и кожени изделия, и цветните му сгради се открояват над всичко останало. Вероятно носи честта да бъде най-синият град в света и това го е превърнало в туристическа атракция. Усещането за влизане в Шефшауен за някои е подобно на влизането в самото небе.

Червеният град: Маракеш, Мароко

След като преминава през обширната палмова горичка, която заобикаля града, първото нещо, което ни поразява, е червеникавият цвят, който несъмнено напълно залива града. Стените, сградите и конструкциите са запазени в същия тон и са го превърнали в монохромен град. Това му дава името „Червен град“, всичко поради железния компонент, който съдържа земята, с която са направени първобитните кирпичени конструкции и която впоследствие се поддържа през вековете.

Розовият град: Джайпур, Индия

Със сигурност сте чували много начини да назовете столицата на Раджастан, тя е известна като „Париж на Индия“ или най-колоритният град в Азия, но без съмнение името, което го прави най-справедливо, е Джайпур, „Розовият град“. Това име има много общо с цветовете, които могат да се видят по фасадите му, но също така е свързано и с розовия тон, който изгражда Двореца на ветровете.

Има много съмнения относно произхода на тази квалификация, една от легендите се отнася до желанието на Махараджа Джай Сингх, основател на града през 1727 г., да подражава на цвета на сградите, построени с червен пясъчник по време на империята на Моголите. Друга от легендите и може би най-известната казва, че тя възниква от 1876 г., годината, в която принц Алберт Уелски и кралица Елизабет посещават този град като част от пътуването им през известния Златен триъгълник на Индия. Розовият цвят, символ на гостоприемство за лидерите на Джайпур, била препоръката, която подтикнала Махараджа Рам Сингх да нареди на своите поданици да боядисат фасадите на най-важните сгради в този цвят, за да посрещнат гостите.

Белият град: Виена, Австрия

Завършваме с красивата Виена, която като любопитство ви казваме, че римляните са я нарекли Виндобона, име от келтски произход, което означава „Бял град“. Този град има цвят в името си. През деветнадесети век той се откроява като една от големите музикални столици в света, а през годините се превръща и в еталон по отношение на философията и политическия дебат на Запад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама