Писмо до властта с „благодарност“: защо новите заведения за Вас не съществуват?

12:10, 28 яну 21 25 3100 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Управител на открито през миналата година заведение написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и икономическия министър Лъчезар Борисов. Диана Дамянова е озаглавила писмото си: „Как се прави бизнес в България“. Тя е бизнесдама, пиар експерт и бивш зам.-председател на КНСБ. 

След приключване на извънредното положение и свързаните с него ограничения в ресторантския бизнес имаше масови фалити. На мястото на хилядите фалирали заведения, редица граждани (в това число и аз) създадоха нови заведения с нови концепции и нови бизнес намерения. Всеки от нас, авантюристи или наивни нещастници е имал своите надежди и вяра, за да предприеме този рискован ход в управляваната от вас държава“, започва писмото си тя.

Дамянова разказва, че е управител на заведение, имало щастливи дни от създаването си през юни до 27 ноември миналата година, когато поради извънредната обстановка е затворено. Като уточнява, че намира това за „нормално и правилно“.

Близо 2 млн. лв. са отишли за бизнеса в пандемията

Тя се обръща към управляващите и пише: „Оказа се, че новите заведения, отворени от нови фирми не съществуват във вашите управленски глави. За тях през 2020 година не бе предвидена помощ по мярката 60/40, помощ по мярката 80/20 те няма да получат и през 2021 година. Когато с надежда кандидатствахме по програмата за подкрепа с оборотен капитал, оперирана от НАП, с изумление разбрахме, че за тях се предвижда двойно по-малка помощ от тази на старите фирми и заведения“. 

Припомняме, че малките и средните предприятия можеха да кандидатстват за подкрепа, разпределяна от НАП. Това се отнася за всички, които частично или напълно са преустановили дейност заради заповедите на здравния министър. Изискването е средствата да се използват за покриване на текущи нужди и разходи за оперативен капитал, а не за закупуване на стоки за директна продажба. Максималната допустима стойност на подкрепата е 150 хил. лева. Търговците получават 20 или 10% от оборота. Особеното е, че регистрираните през 2020 година, като визираното в писмото, ще бъдат компенсирани спрямо оборота им за октомври.

От приходната агенция разполагат с 156 млн. бюджет по програмата за подкрепа с оборотен капитал, от които над 132 млн. лева европейски средства, а останалите от национално съфинансиране. Над 8100 търговци поискаха държавата да им помогне с 115 млн. лева. Само в последния ден от кампанията заявления подадоха над 2000 компании. До момента от НАП са раздадени 22,2 млн. лева на 2223 фирми.

Към този момент сме получили от вашата държава 00000000 (словом нула, zero, ноль) лева и се предвижда да получим през следващите месеци още толкова, а именно нула лева подкрепа“, коментира Диана Дамянова.

Пиша настоящето, за да ви благодаря за всичко, което правите за нас и да ви уведомя, че благодарността ни ще нараства с всеки изминал ден! Така се прави нов бизнес в България. Това трябва да знае всеки, комуто в пристъп на безумие му мине през главата да прави бизнес в управляваната от вас държава“, приключва писмото си тя, като го подписва с „неизчерпаема и несекваща благодарност“ от „един глупав наивник“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама