СБЛЪСЪК: Кой е отговорен за аварията в метрото?

13:30, 28 яну 21 / Сблъсък 25 4759 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Част от третия лъч на метрото тръгна в края на август миналата година. По-малко от половин година по-късно обаче движението до една от станциите – „Хаджи Димитър“, беше спряно заради авария. Причината – метрото е пропаднало заради подпочвени води и плаващи пясъци, появили се вследствие на проливните дъждове в столицата. Над 30 метра е участъкът, който ще трябва да се ремонтира, за да се отстранят проблемите, като разходите се поемат изцяло от фирмата изпълнител. Все още не е ясно кога участъкът ще бъде пуснат в движение отново.

Естествено темата предизвика остри реакции сред обществото и най-вече от страна на критиците на управляващите. Кой обаче трябва да поеме отговорността? По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на групата на „Демократична България“ и на групата на ГЕРБ - СДС в Столичния общински съвет.


Снимка: Facebook / Демократична България

От „Демократична България“ настояват столичната управа да поеме отговорността за аварията. „Метрото често е посочвано като гордост на управляващата партия ГЕРБ на национално ниво, а в София е представяно дори като екологична политика. През изминалата седмица същата тази политическа гордост се оказа с разклатени основи. Оказа се – буквално и преносно – построена върху плаващи пясъци. Не можем днес да не отбележим, че аварията, извадила от употреба откритата с фанфари отсечка, е повече от недопустима. Потресаваща е липсата на прозрачност в цялата верига на инвестиционния процес – предпроектни разработки, геоложки и хидрогеоложки проучвания, чуждестранни консултанти, тръжни процедури, изпълнители и подизпълнители, контрол на изпълнението. Да, същият този контрол, или по-скоро липсата му, превърнала се във фабричен дефект, характерен за цялото управление на ГЕРБ – както на национално, така и на софийско ниво“, посочват от партията.

Застрашават ли плаващите пясъци под метрото близките сгради?

Те са категорични, че „от тази безконтролност, некадърност и безхаберие“ са били застрашени (и са били още от пусковия момент) животът и здравето на граждани и служители на метрото. „Все още е под заплаха животът на работещите по аварията. Нещо повече – подкопани бяха домовете на хората. Нелепо е оправданието с „форсмажорните” дъждове, подпочвени води, плаващи пясъци. Тези фактори задължително е трябвало да бъдат взети предвид при предпроектните и изпълнителските дейности“, заявяват от „Демократична България“ и настояват за независима експертиза на причините, довели до аварията, и за наказания за всички виновни лица по веригата, както и за разследване на фирмата изпълнител.


Снимка: БГНЕС

Малина Едрева от групата на ГЕРБ-СДС в СОС обаче подчерта, че отговорните хора работят с факти. За това управляващите ще изчакат мненията на експертите и на база на проучвания и данни и на направени експертизи ще решат от кого да търсят отговорността за аварията. „Появи се проблем в отсечка от 30 метра в метрото. От представянето му като катастрофа печелят партиите, с амбиции за изборите, а не софиянци. Метрото е строено от професионалисти с международен опит, със съвременни технологии, то има многобройни системи за сигурност, които сработиха, точно както се очаква от тях и дадоха възможност за реакция при отклонение от 5 мм. По този начин нито пътниците, нито цялостната конструкция са изложени на някакъв риск“, заяви тя.

Предпроектните проучвания и проектът не са направени нито от кмета Фандъкова, нито от някой общински съветник, но ние сме хората, които трябва да упражняват контрол и при нужда да търсят отговорност. И това дали търсиш отговорността на правилното място показва дали имаш капацитет, а не само претенции на управленец“, коментира Едрева. „Както в последната година наблюдавахме внезапно развитата експертиза на много хора в сферата на вирусологията, имунологията и биотехнологиите, така и сега съвсем очаквано забелязваме новопридобита инженерна, строителна и хидрогеоложка експертиза. И ако анонимните коментари във форумите са неособено полезна, но стандартна част от ежедневието, то грозното изкривяване на факти от позицията на общински съветници и депутати - настоящи или бивши и не успели в този мандат такива, но с устрем за място в следващия парламент, не можем да отминем и да нормализираме“, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама