Джамбазки пита ЕК за тормоз над македонски българи от властите в Скопие

12:00, 29 яну 21 / Политика 25 2162 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сърбоманските мишки да се чувстват предупредени. Внесох спешни въпроси към ЕК по последните скандални случаи. Това сподели във Facebook заместник-председателят на ВМРО и евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Тормозът от страна на властта в Република Северна Македония и полицейското насилие над двама македонски българи Васил Латковски и Живко Чавдаров вече са в Европейската комисия.

Тормозът над македонските българи с българско национално самосъзнание от страна на властите в Скопие продължава. Не че е спирал някога, но сега е особено нагъл, защото се случва в момент, когато официалните власти уж работят за добросъседство и за преодоляване на проблемите между двете държави, с оглед започването на преговори между РСМ и ЕС за членство в Съюза“, пише още той.

Според него случващото се с македонските граждани с българско национално самосъзнание в Скопие е истинско нарушаване на човешките права. „Като по учебник. Сега да видим колегите европейски представители, които иначе са петимни да защитават всяко екзотично малцинство, истинско или измислено, всяко листенце и цветенце, как ще реагират на този истински проблем на човешките права. Проблем с нарушаването на човешките права, който се случва систематично и последователно, под носа им. Тук. В Европа, а не на Вирджинските острови“, посочи Джамбазки.

Евродепутатът обясни, че македонските граждани с българско национално съзнание са подложени на тормоз, гонения, уволнения. „Това обаче нито ще го прочетете, нито ще го чуете от грантовите правозащитници от жълтите павета и новоизлюпените соеви софийски македонисти. БХК, Отворено общество, останалите „фондации“ на грантовите правозащитници мълчат геройски по темата. Но това е отделен въпрос“, коментира той.

Джамбазки разкритикува европарламента, че обсъжда фалшиви новини

Затова Джамбазки задава спешни въпроси към ЕК по двата последни скандални случая на тормоз над македонски българи. Информацията е получил и с помощта на Спас Ташев.

„Нека бъде много ясно. Това е само първата стъпка в защитата на правата, законните интереси, имота, честта и живота на македонските българи. Следват обсъждания в Европейската комисия, запознаване на посланици и прочее“, каза още той Джамбазки.

Ето и българската версия на спешните въпроси, изпратени от Ангел Джамбазки от името на делегацията на ВМРО в ЕП до Европейската комисия:

Независимо от факта, че Република Северна Македония е независима държава от 8 септември 1991 година, чиято независимост бе призната първо в света от Република България, изглежда, че властите в страната никога не са се разделяли с тоталитарните практики на нарушаване на човешките права, познати от диктаторския режим на Тито в бивша Югославия. Старите позорни практики на физическо и психическо насилие са все още живи и действат в Република Северна Македония.

Македонските граждани с българско национално самосъзнание се сблъскват с неспиращо преследване, унижение и заплахи в страната. Само за последните няколко месеца станахме свидетели на множество скандални и тревожни примери за това:

1. През месец декември миналата година бяха създадени множество групи в различни социални мрежи в Република Северна Македония, които целяха създаването на списъци с личните данни и адресите на македонски граждани с българско национално самосъзнание. В тези групи се призоваваше за организиране на тълпи, които да заплюват и унижават тези хора в домовете им и на работните им места.

2 . По-рано този месец, по време на традиционния карнавал в град Вевчани, станахме свидетели на организирано и демонстративно запалване на поне два български национални флага пред очите на стотици свидетели, в присъствието на служители на полицията, които наблюдаваха позорните сцени безмълвно.

3. Най-тревожни и опасни са организираните от властта атаки срещу отделни личности. Такива са случаите на Васил Латковски от Велгощи и на Живко Чавдаров от Гевгелия.

4. Г-н Васил Латковски е глобен от властите в Скопие с глобата от двеста евро, изключително сериозна сума по стандартите на живот в Република Северна Македония, затова че в своя публикация е споделил доказан и необорим исторически факт. Той е преследван и заплашван впоследствие от служители на МВР на РСМ, които са му се обадили по телефона и са го заплашвали, че ако „не мълчи, глобите ще продължават“.

5. Господин Живко Чавдаров от Гевгелия не е имал същия късмет да се размине само с глоби и заплахи по телефона. Полицейската бруталност и нападение срещу него струва живота на неговата майка. На 21.01.2019 г. е извършено незаконно и неразрешено от съд полицейско нахлуване в дома му, водено от офицера от полицията Лазе Лазаровски, при което са разбити вратите и прозорците на дома му. Полицаите нахлуват вътре, при което физически нападат неговата възрастна майка. Те крещят в лицето на възрастната жена и я питат как на края на живота си е решила да се самоопределя като българка. Майката на господин Чавдаров почива в следствие на преживения шок и ужас, само няколко седмици по-късно. Живко Чавдаров от своя страна е заплашван неколкократно от полицаите с тежки последици, ако не мълчи за случилото се.

Въпросите ми към ЕК са:

1. Смята ли ЕК най-сетне да защити правата, честта и живота на македонските граждани с българско национално самосъзнание?

2. Може ли властта в Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС, при условие че са налице доказани случаи на държавно насилие над македонски българи?

3. Кога ЕК ще изиска официални обяснения и пълно и обективно разследване на случаите на полицейско насилие срещу правото на самоопределение на македонските българи?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама