Отстраниха управител на болница, защото нямал българско гражданство

16:30, 30 яну 21 25 2348 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Директорът на болницата в Исперих – д-р Абдулах Заргар бе принуден да напусне поста си, защото няма българско гражданство, а според законова промяна чуждестранни граждани не могат да бъдат назначавани на такъв пост. 

Лекарят е роден в Иран и няма български паспорт, но в последните 16 години се грижи за пациенти в Исперих и Варна. Близо 7 000 жители на Исперих и региона са се включили в подписка в подкрепа на д-р Абдулах Заргар.

От президентството информираха, че е задействана процедура за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар.

Обявиха конкурс за управител на исперихската болница

От Министерството на правосъдието са внесли в президентската институция предложение за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар. От администрацията на държавния глава уточняват, че документът е внесен в края на работния ден на 29 януари (петък), едва след като стана публично известно, че директорът на лечебното заведение следва да напусне поста си, предаде bTV. 

Снимка: Стоп кадър от ефира на bTV

„Президентската институция счита, че в правовата и социална държава здравеопазването и неговата кадрова политика са постоянен ангажимент на отговорните институции, а не резултат от кризисни акции“, посочват от президентската институция. 

Оттам отбелязват, че Комисията по българско гражданство ще предложи решение на вицепрезидента, след като се запознае с всички материали по този казус в съответствие с установените процедури.

По дуимте на областния управител на Разград - Гюнай Хюсмен още през 2020 г. е започнала процедурата по кандидатстване за българско гражданство. 

На 22 януари министърът на здравеопазването е внесъл предложението до министъра на правосъдието. Предстои 9-членна комисия да разгледа заявлението на д-р Заргар. Опитът му да получи български паспорт се проваля заради присъда за недекларирани пари при влизането му у нас. Сега отново подава документи.

Междувременно на 28 януари по предложение общинския съвет в Исперих д-р Заргар е освободен от длъжността директор на болницата. Той обаче казва, че в България се чувства у дома и ще продължи да помага на болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама