Кой е собственик на пищния дворец, свързван с Путин?

19:30, 30 яну 21 / Свят 25 2791 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руски бизнесмен, приближен на президента Владимир Путин и бивш негов спаринг партньор в джудото - Аркадей Ротенберг обяви, че дворецът, който според опозиционера Алексей Навални е на руския президент, е негов, съобщи "Ройтерс", цитиран от "Клуб Z". 

Путин с дворец почти 40 пъти по-голям от Монако?

"Сега вече няма да е тайна, аз към бенефициентът“, каза Ротенберг във видео в "Телеграм". "Това беше доста сложно начинание, имаше много кредитори и аз успях да стана бенефициентът".

Снимка: palace.navalny.com

Покупката е станала преди две години, твърди бизнесменът, който точно тогава продаде дела си в компанията за строителство на газопроводи Стройгазмнтаж за сумата от около 75 млрд. рубли (990 млн. долара). 

Ротенберг е бивш физкултурник, заслужил треньор на СССР и доктор по педагогическите науки, а понастоящем - милиардер. Заедно с брат си той е собственик на няколко банки, строителни и миньорски компании.

Побъркан ли е Алексей Навални или е герой, какъвто светът отдавна не е виждал?

Руският опозиционер Алексей Навални в момента е под арест след като се върна в Москва от Германия след опита за покушение с нервнопаралитичен агент. Преди седмица той пусна видео и текстови материали, които детайлно разказват за огромен луксозен дворец в Южна Русия, собственост на президента Путин. Видеото бе гледано над 100 млн. пъти.

Самият Путин отрече дворецът да е негов, и заяви, че той е на бизнесмен, чието име няма да назове.

Снимка: palace.navalny.com

Нови факти за двореца

В петък строители, участвали в изграждането на имението, добавиха нови факти към изнесеното от Навални и опровергаха някои от твърденията на политика.

Според тях под земята на полуостров Идокопас има бункер на 16 нива. До него се стига по три тунела, като един от тях е предназначен за прислугата. Строителите твърдят, че само прокарването на шахтата за асансьора, отвеждащ надолу, е струвало около 3 млрд. рубли през 2007-2011 г., когато е бил извършван строежът на този елемент.

Путин отрече да има дворец

Строителите опровергаха твърдението от филма на ФБК, че в интериора на двореца има орнаменти от чисто злато. Според тях основните разходи досега са свързани с инфраструктурата и грубия строеж, а не с детайлите от интериора. Те добавят и данни за други елементи от имението, за които не се говори във филма на Навални. Сред тях са резервоарът с морска вода за басейна, тръбите под наклон, които свързват основната сграда с близкото дефиле и две дискотеки с пеещи фонтани.

В петък каналът "Mash" в социалната мрежа "Телеграм" излъчи видео от двореца отвътре, като посочи, че записът е бил предоставен от сътрудник на "техническия надзор". От тези кадри се вижда, че сградата е напълно готова отвън, но не е довършена отвътре, където показаните помещения са само на груб строеж, предаде "Свобода Европа".

Междувременно утре се очакват нови протести от поддръжниците на Навални в Русия. Властите обявиха, че те са незаконни и ще бъдат разпръснати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама