ЦИК заличи "Атака" от името на "Обединени патриоти"

18:20, 31 яну 21 / Политика 25 2734 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Централна избирателна комисия (ЦИК) извърши промени в състава и наименованието на коалиция „Обединени патриоти".

От състава на коалицията се заличава партия "Атака", и наименованието вече е коалиция „Обединени патриоти - НФСБ и ВМРО“. Решението е прието след заявление от Красимир Каракачанов, обясниха от комисията, предаде БНР. 

"Старите и опитни политици" от "Атака" със свой прочит на изборните проблеми

От последното извънредно заседание на ЦИК от петък става ясно, че партия "Атака" ще обжалва пред съда решението. 

От партията съобщиха, че за утре е насрочен и протест срещу опитите на Бойко Борисов, Валери Симеонов и Каракачанов да ги "анулират" чрез избирателната комисия. 

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че от 25 юли 2019 година партия "Атака" вече не е част от коалицията "Обединени патриоти". Решението за изключването ѝ е бе взето на среща между представители на ВМРО и НФСБ след провалено заседание на коалиционния съвет на обединението. Мотивите за това бяха неучастие в заседания на групата и парламента, арогантно поведение и др.

От парламентарната група на "Обединените патриоти" бяха изключени Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов. Тогава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че коалицията не работи и има постоянен саботаж. 

По-късно по време на предизборната кампания за кметските избори в София лидерът на "Атака" Волен Сидеров се оттегли от парламента. Той влезе сам в СОС като независим общински съветник.

Като коалиция „Обединени патриоти“ (заедно с „Атака“) се явяват заедно на избори за първи път на президентските през 2016 г. Тогава издигнатите от тях кандидати за президент и вицепрезидент – Красимир Каракачанов и Явор Нотев, остават трети с близо 15% от гласовете.

Следващата година трите партии отново обединяват сили и се явяват на предсрочните парламентарни избори. Заедно печелят 9% от гласовете, което им осигурява 27 депутатски места, а „Обединени патриоти“ става коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама