България ще връща 6 млн. евро за джиповете на МВР

18:20, 01 фев 21 / Политика 25 3840 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри нарушение при обществената поръчка на Министерство на вътрешните работи (МВР) за закупуването на 350 високопроходими джипа. Финансирането е от европейските фондове "Убежище, миграция и интеграция" и "Вътрешна сигурност".

ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на вътрешното ведомство, съобщиха от пресцентъра на службата за борба с измамите.

Разследването започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. 

Снимка: БГНЕС

От ОЛАФ установяват, че вътрешното министерство е нарушило разпоредбите на споразумението, като е променило едностранно условията му. "Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства”, посочват от европейската служба.

Според тях служителите са злоупотребили със служебното си положение и са засегнали финансовите интереси на ЕС.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември 2020 г. Отправени са препоръки към българската прокуратура за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение. 

“Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че ОЛАФ и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци”, заяви генералният директор на ОЛАФ Виле Итала. 

Снимка: БГНЕС

Днес от "24 часа" публикуваха договор на фонд "Вътрешна сигурнос" за закупуването на 290 джипа с повишена проходимост, като в матераила им се посочва, че ОЛАФ подозира Пламен Узунов в корупция.

Минути по-късно от прессекретариата на държавния глава опровергаха това твърдение.

"Направеното твърдение в статията на вестник „24 часа“ е груба манипулация на фактите.  Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала. Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов", подчертават от президентството. 

Договорът и допълнителното споразумение може да видите тук и тук

Припомняме, че през лятото на миналата година зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов също заяви в ефира на Канал 3, че обществената поръчка е била осъществена по времето, когато настоящият президентски съветник Пламен Узунов е бил вътрешен министър в служебния кабинет на Румен Радев. "Човек от политическия кабинет на Пламен Узунов е оглавявал комисията, която е оценявала кандидати за поръчка с европейско финансиране", отбеляза тогава Ципов.

Няколко седмици след неговото изказване прокуратурата нахлу в сградата на президентството и претърси кабинета на Пламен Узунов. Тогава той бе задържан и разпитан. Същия ден започнаха протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама