Екоминистърът отново даде заден: Няма да има санкции за Варненското езеро

11:30, 02 фев 21 25 3457 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като екоминистърът Емил Димитров алармира гръмко, че 10 дни се е криело от Министерството на околната среда и водите, че тръбата във Варненското езеро е спукана отново, вчера той пак смекчи тона и установи, че проблемът не бил толкова голям. 

Припомняме, че преди седмица Емил Димитров бе категоричен, че аварията е екологична катастрофа и подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки.

Екоминистърът отиде до там вчера заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, за да огледа мястото на аварията с катер на "Морска администрация". По думите му в момента се работи по отстраняване на аварията с тръбопровода и тръбата не е скъсана, а е прегъната и има пукнатина, която е ремонтирана, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Снимка: МОСВ

Така и не стана ясно защо тази информация е била запазена в тайна от Община Варна в продължение на 10 дни, но важното е, че министърът е простил вече. Въпреки острия му тон по-рано, когато обвини директора на ВиК-Варна за забавената реакция, сега обяви, че аварията е отстранена своевременно и санкции няма да има.

„За мен притеснително беше, че разбрах твърде късно. Затова разпоредих проверка дали по веригата някой е укривал информация. Стана ясно, че когато са разбрали, че има незначителни отклонения в манометрите и дебита, са направили проверка, уведомили са кмета, огледали са на място с водолази, кметът е уведомил нас и ние веднага сме започнали измервания“, обясни министърът. Той призова когато се случи подобно нещо, институциите да уведомяват навреме МОСВ, за да предприеме действия.

Министър Димитров посочи, че взетите проби на 25 януари, веднага след получаване на уведомление от община Варна за аварията, показват завишение на нормите за чистота на водите. Той ще изиска да се вземат нови проби, за да види състоянието след затваряне на тръбата. 

Снимка: МОСВ

В момента функционира нормално системата. Надявам се в следващите дни всичко да е в нормалните за този канал показатели. Доколкото разбрах, всичко е подменено. Трябва да се направи последна контролна проверка, да се види има ли течове или не, и как функционира системата, да се види и в пречиствателната станция“, каза министър Димитров.

Това е поредната авария на Варненското езеро. Миналата година пролетта то отново бе пред екокатастрофа заради огромно количество отпадни води. Тогава ремонтът на тръбопровода започна едва 9 месеца след аварията.

На брифинг във Варна вчера министър Димитров отново подчерта, че няма опасност от водна криза по Черноморието. След падналите дъждове в язовир „Камчия“ вече има вода за повече от година и ограниченията за потреблението на Варна ще отпаднат. Язовир „Георги Трайков“ също се пълни и ще продължава да се използва за промишлено водоснабдяване, основно на заводите в района на Девня.

Снимка: БГНЕС

Това не е първият случай, в който екоминистърът Емил Димитров неочаквано сменя позицията си на 180 градуса.

Края на ноември месец министър Димитров отново алармира бурно за опасност от водна криза в Бургаско и разигра театър. Първо изненадващо се появи в парламента и набеди земеделският министър Десислава Танева и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова за това, че воюват помежду си и не решават проблема. Но след среща при премиера Бойко Борисов се оказа, че проблем няма и бързо се намери решение. 10 дни по-късно правителството реши два от земеделските язовири в региона да станат питейни.

Докога обаче проблемите в страната ще бъдат замитани под масата и решения ще се търсят едва след като сме на ръба на екологична катастрофа? И докога ще гледаме поредния епизод на гръмки изказвания от екоминистъра, а броени дни след това ще се обявява, че всъщност проблеми няма. На кого да вярват хората и къде се къса връзката между институциите? Това са все въпроси, които остават без отговори до следващата криза, а до тогава ще се молим на Дядо Боже да ни пази от пандемията и водната криза, както каза премиерът Борисов...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама