Първи политически реакции след присъдата на Навални

10:20, 03 фев 21 / Свят 25 2380 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Руският опозиционер Алексей Навални получи ефективна присъда от три години и половина, след като съдът в Москва замени с нея условната му. Навални обаче ще прекара 2 години и осем месеца в колония, тъй като времето под домашен арест се счита за част от присъдата.

С решението на руския съд най-известният критик на властта се оказва извън политиката малко над половин година преди парламентарните избори на 19 септември 2021 г. 

Припомняме, че той беше арестуван веднага след завръщането си от Германия на 17 януари. Това предизвика бурни обществени реакции и протести в негова защита, както в Русия, така и в други страни.

Вчерашното съдебното заседание също беше съпътствано от протест, организиран от негови привърженици. Полицията е арестувала над 1400 души.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на руския съд предизвика бурни реакции сред политиците

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович заяви, че с това си решение руските власти задълбочават още повече нарушенията на правата на човека, защото то е в противоречие с международните задължения на Русия. "Руските власти изпращат сигнал, подкопаващ защитата на правата на всички руски граждани", заяви комисарят по правата на човека на съвета в изявление, цитирано от BBC. 

Литва пък призова ЕС да приеме санкции срещу Русия заради осъждането на най-известният критик на Путин, пише "Reuters". „Диалогът между Европейския съюз и Русия вече е възможен само на езика на санкциите", заяви външният министър Габриелиус Ландсбергис.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб определи решението на руския съд като "перверзно"

Сред първите осъдили действията на Русия бе и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Той призова отново за освобождаването на Алексей Навални.

"Повтаряме призива си към руското правителство незабавно и безусловно да освободи г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, задържани неправомерно през последните седмици, за това че са упражнили правата си, в това число свободата на изразяване и на мирно събиране", каза той в комюнике, цитиран от "Usnews". 

“Присъдата срещу Алексей Навални е горчив удар по основополагащите свободи и върховенството на закона в Русия”, възмути се германският външен министър Хайко Маас в Twitter. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон също осъди действията на съда, като ги определи като неприемливи. "Политическите разногласия в никакъв случай не са престъпление. Призоваваме за незабавното му освобождаване. Зачитането на правата на човека, както и на демократичните свободи, не могат да бъдат обект на дискусия", написа той в в Twitter. 

Реакции имаше и от българска страна

Първи се изказаха външният министър Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов. 

„Решението за затвор на Навални, след като е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне е напълно неприемливо. Призоваваме решенията на Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи да бъдат спазени, правото на справедлив процес е основно човешко право, което е неоспоримо“, написа Захариева в Twitter. 

Според премиера Бойко Борисов осъждането на Навални е неприемливо. По думите му той трябва да бъде освободен максимално бързо. 

“Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани”, посочи той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама