Децата не са изцяло пощадени от коронавируса, предупреди специалист

11:11, 03 фев 21 25 1843 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не всяка мутация на коронавируса трябва да ни плаши, по-скоро трябва да ни притесняват вариациите – когато вирусът започва по-лесно да се предава, да става по-агресивен или да засяга по-тежко определени възрастови групи, обясни пред БНР епидемиологът д-р Христиана Бацелова, асистент в Пловдивския университет. Има и вариации, които биха могли да направят вируса не толкова активен и той да се самоограничи.

Трябва да спрем да си мислим, че децата са изцяло пощадени. За съжаление, има деца, които могат да боледуват от Covid-19 тежко, а могат да боледуват и асимптомно“, посочи д-р Бацелова и уточни, че сред усложненията, които лекарите наблюдават при децата са миокардит и тромбози.

Новите варианти на коронавируса: какво е известно досега

По темата за ваксините срещу коронавирусната инфекция д-р Христиана Бацелова смята, че бързо ще бъде определена и доза за по-малките възрасти, за подрастващите под 16 години, когато са налични достатъчно данни от изпитвания. 

Гледаме с очакване към Израел, които заявиха, че ще започнат ваксинирането и при по-малките от 16 години, когато станат ясни резултатите от клиничните изпитвания за въздействието на ваксините, каза още тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама