„Маркет линкс“: Шест партии влизат в следващия парламент

12:00, 03 фев 21 / Политика 25 1846 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шест партии влизат в следващия парламент, показват данните от януарското проучване на социолозите от „Маркет линкс“, финансирано съвместно с bTV. 

Според проучването ГЕРБ получава 17,3% от всички гласове спрямо 15,3% за БСП. Трета политическа партия е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 12,3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента - със 7,6%.

Според проучването още две партии към настоящия момент ще са участници в следващото Народно събрание - „Демократична България“ с 5,4% и „Изправи се.бг“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ с 4,5%. "Обединени патриоти" са с 2,9% от всички гласове и са на ръба.

„Тренд“: Пет партии в следващия парламент, ако изборите бяха днес

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, коментира социологът Добромир Живков. Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята социологът.

Все пак той отбеляза, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“. Има много съществена разлика в нагласите по населени места. 

Датата няма да повлияе на избирателната активност

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от Covid-19 ще ги възпрепятства да гласуват. А близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще гласуваме.

На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване - 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината - 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата. Значителна част от запитаните - 66%, са недоволни от развитието на страната ни.

„Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас“, каза социологът Добромир Живков.

 

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1000 пълнолетни лица в периода между 23 и 31 януари по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама