След "черния списък" на Трифонов: Кой ще върне партйната субсидия?

13:05, 03 фев 21 / Политика 25 1830 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като телевизионният водещ и лидер на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов алармира, че на 31 януари е изтекъл удълженият срок, в който партиите трябваше да  върнат надвзетите партийни субсидии и представи списък с неспазилите закона, не закъсняха и реакциите на част нарочените в “черния списък”. 

През 2019 г. стана ясно, че години наред определени партии са взимали не по 11 лв. на получен глас, както е по закон, а по 13,23 лв. Тогава парламентът взе решение партиите да възстановят надвзетите суми и те да отидат обратно в бюджета. Законовият срок за връщането на парите изтече в края на януари, тази година. 

Според Трифонов „ПП „Демократи за силна България“ (ДСБ) с председател ген. Атанас Атанасов е получавала субсидия като част от Реформаторския блок и не е възстановила най-много пари - 47 078 лв.

От ДСБ заявиха, че вчера са внесли молба във финансовото министерство за разсрочване на задължението.

"Нямаме намерение да се крием. Ще върнем дължимото веднага, когато реализираме приходи, с които да можем да се издължим. Знаете, че от 2017 г. сме извън парламента. Така че не е от нежелание, а заради липса на средства", заяви лидерът на ДБГ Димитър Делчев, цитиран от Offnews. 

Снимка: CanStockPhoto

По-различна бе позицията на председателя на партия "Атака" Волен Сидеров. Той заяви, че парламентарните партии са върнали парите, защото са в далаверата, но той не е. 

Според Трифонов от "Атака" не са върнали 30 859 лева. Сидеров обаче призова шоуменът първо да обясни защо в продължение на 20 години компанията му "7/8" е била регистрирана в офшорна зона и е избягвала плащане на данъци на българската държава.

"Защо сега се загрижи? Да каже! Иначе е голям партиот! Когато отговори на този въпрос, ще го целуна по високото чело", каза Сидеров пред Offnews. 

Лидeрът нa "Глac Нaрoдeн" Cвeтльo Виткoв пък опроверга Трифонов, като заяви, че партията му не е взимала cубcидия oт 2017 гoдинa.

Според списъка партията му не е възстановила 15 539 лв. "Пaритe щe върнa личнo, aкo мe прeпoръчaш зa зaeм oт твoя cъceд и приятeл, кoйтo нe вярвaм дa ви e и cпoнcoр. Инaчe щe възcтaнoвим тaзи крупнa cумa, кoятo ти взимaшe личнo зa eднa вeчeр в bTV, нo... кoгaтo имaмe възмoжнocт. Към мoмeнтa ce пoдгoтвямe зa учacтиe нa избoритe c лични cрeдcтвa. Зa рaзликa oт вac”, зaяви Виткoв във Facebook.

Той също отправи въпрос за издръжката на телевизията "7/8". "Оcoбeнo eкипa, cлeд кaтo зa мeceц, aбoнaтитe ви ca плaтили oкoлo 2000 лв.? Прeдпoлaгaм, чe e вaжнo и зa вcички избирaтeли”. 

Останалите партии, които телевизионният водещ включи в “черния списък” все още не са коментирали темата към момента на публикуването статията.

Междувременно стана ясно, че финансовият министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до НАП за предприемане на действия за събиране на невнесените субсидии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама