Изненади в ляво: Нинова ще води листата на БСП в Пловдив

16:49, 03 фев 21 / Политика 25 2743 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Изпълнителното бюро на БСП определи водачите на листите за парламентарните избори. Голямата изненада е, че Корнелия Нинова ще оглави листата на партията в Пловдив.

Втори в листата на града под тепетата ще е проф. Иво Христов, който беше начело на последните парламентарни избори през 2017 г. Неговата кандидатура бе предложена и от пловдивските социалисти, но в крайна сметка той се е съгласил и с втората позиция.

Изпълнителното бюро предлага да водя листата на БСП в Пловдив – град“, обяви самата Нинова днес. По този начин лидерът на социалистите лично ще води битката в Пловдив, където се очаква от ГЕРБ за пореден път да издигнат Бойко Борисов за водач на листата.

В Пловдив е съсредоточена и най-голямата вътрешна опозиция на Нинова. Припомняме, че доскоро начело на пловдивската организация бе един от най-големите ѝ критици – Георги Гергов. А след изключването му от партията миналия месец, местните социалисти свалиха доверието си от ръководството на партията.

Нинова ще бъде водач на листата и в 25 МИР в София. Само преди ден от градската организация на партията обявиха, че най-много номинации за водач на листата в столицата са получили тя и лидерът на столичните социалисти – Калоян Паргов. Днес Нинова коментира, че софийската организация на БСП има последната думата дали Паргов ще бъде подреден в листата за София.

Левицата залага на познати лица да оглавят листите за парламентарните избори. Сред избраниците са икономисти, финансисти, юристи, лекари, както и други професии, похвали се Нинова днес. „Това гарантира една сериозна професионална експертиза за предизвикателствата, които ни очакват в следващите години за възстановяване на икономиката, гарантирано качество на законодателството, експертно мнение по промяна в здравния модел“, заяви лидерът на БСП.

Снимка: БГНЕС

Най-младият от кандидат-депутатите е на 31 години, а най-възрастният - на 68 години. 7 от избраните водачи ще са нови лица в парламента, а 23-ма вече имат стаж в Народното събрание, отбелязват от БСП.

Ето и списъка с водачите:

1 МИР - Благоевград - проф. Георги Михайлов
2 МИР - Бургас - Петър Кънев
3 МИР - Варна - Борислав Гуцанов
4 МИР - Велико Търново - Явор Божанков
5 МИР - Видин - Филип Попов
6 МИР - Враца - Анастас Попдимитров
7 МИР - Габрово - Крум Дончев
8 МИР - Добрич - Мая Димитрова
9 МИР - Кърджали - Петя Михалевска
10 МИР - Кюстендил - Румен Георгиев
11 МИР - Ловеч - Ирена Анастасова
12 МИР - Монтана - Атанас Костадинов
13 МИР - Пазарджик - Пламен Милев
14 МИР - Перник - Стоян Мирчев
15 МИР - Плевен - проф. Румен Гечев
16 МИР - Пловдив град - Корнелия Нинова
17 МИР - Пловдив област - Манол Генов
18 МИР - Разград - Таско Ерменков
19 МИР - Русе - Крум Зарков
20 МИР - Силистра - Вяра Емилова
21 МИР - Сливен - Атанас Зафиров
22 МИР - Смолян - Александър Симов
23 МИР - София - Христо Проданов
24 МИР - София - Георги Свиленски
25 МИР - София - Корнелия Нинова
26 МИР - София област - Иван Ченчев
27 МИР - Стара Загора - Георги Гьоков
28 МИР- Търговище - ген. Кольо Милев
29 МИР - Хасково - Велизар Енчев
30 МИР - Шумен - Иван Иванов
31 МИР - Ямбол - Кристиан Вигенин

Впечатление прави, че част от емблематичните за червените фигури отсъстват. Такива са Драгомир Стойнев, Дора Янкова, Весела Лечева, Антон Кутев и Кирил Добрев и др. Не е ясно дали причина за това са близките отношения на някои от тях с критиците на Нинова или социалистите вече започват да прилагат на практика правилото за ограничаване на депутатите до три мандата.

За сметка на това се появяват нови лица като бившият автомобилен състезател Крум Дончев, който ще води листата в Габрово. В Добрич начело застава Мая Димитрова, която е областен и общински председател на БСП. В Кърджали листата ще оглави Петя Михалевска, която през есента влезе в ръководството на партията и получи най-много гласове от младежката листа.

Изненада е и водещото място в Пазарджик на неизвестния за широката общественост финансов експерт от „Позитано“ 20 Пламен Милев, както и издигането на журналиста, водещ в партийната телевизия и лидер на „Българската пролет“ Велизар Енчев в Хасково.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама