Светлина в океана - най-интересните фарове в Европа

16:00, 06 фев 21 / Любопитно 25 2127 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В продължение на стотици години те спасяват моряците и осветяват нощта, но тези уникални сгради, които са изправени пред вятъра и морето, неизбежно привличат вниманието. Ето най- интересните фарове в Европа. От Истанбул до португалския Алгарве, насладете се на морски пейзажи, предлагат списание „Ола“ и БГНЕС.

ФАР НА О. ФОРМЕНТОР, МАЙОРКА

Насред дивата природа на северното крайбрежие на Майорка, криволичещият път, който минава по полуостров Форментор, достига до края на острова, където този грандиозен фар с изглед към морето се издига на 210 метра над морското равнище. Не е лесно да бъде поставен тук през 1863 г. Изграждането му е предизвикателство за времето си поради стръмния терен. Днес оттам можете да се насладите на красотата на гледката от него, която винаги е била източник на вдъхновение за художниците. Малко преди да пристигнете, от гледната точка на Са Крюета можете да видите величието на Майорка „Финистере“ със залива Бокер вляво и остров Коломер вдясно. Главозамайваща гледка, невъзможтно да бъде забравена.

ФАР ВИКТОРИЯ, ИТАЛИЯ

Най-високият паметник в Триест, висок 68 метра - един от най-високите в света - построен на хълма Грета, не само е маркирал маршрута на моряците в Триестския залив от 1923 г., той е и паметник в чест на падналите в морето по време на Втората световна война, увенчан със статуя на крилата богиня на победата Виктория. В допълнение към интериора му, след като преминете 285 стъпала, които водят до върха, можете да се насладите на една от най-необикновените гледки към този красив италиански крайбрежен град.

ДЕВИЧАТА КУЛА, ТУРЦИЯ

От Средновековието на малък остров на входа на Босфорския проток, на азиатския бряг на Истанбул, стои тази кула, наречена Кулата на девицата (известна още като Леандър). Според турска легенда тя е построена от императора, за да държи дъщеря си далеч от змии, тъй като според пророчество младата жена ще умре от ухапване на 18-ия си рожден ден. Все пак, нищо не може да предотврати предопределението на съдбата.

ФАР ПОРЕР, ХЪРВАТСКА

Самотен на малък остров в Адриатическо море, няма по-добро място за почивка от света от този фар, построен в южния край на полуостров Истрия. Има два апартамента във вътрешността му, които дават възможност за изживяване на невероятни мигове - това да ставате на уникално място сами, да се къпете в морето и да се любувате в прозрачните води около морското дъно, пълно с живот.

КУЛАТА НА ХЕРКУЛЕС, ЛА КОРУНЯ

Най-старият работещ фар в света и единственият римски фар, той от две хилядолетия е символ на много тясната връзка на този град с морето. Световно наследство и източник на митове и легенди, тази четириъгълна кула се издига на 55 метра височина на хълм, чак до крайбрежната алея. Около него се шири прекрасна природна среда, където можете да съзерцавате велики творби на галисийски художници в неговия скулптурен парк и да се наслаждавате на морето като никъде другаде.

ФАР КАБО САН ВИСЕНТЕ, ПОРТУГАЛИЯ

Разположен на 75 метра над морското равнище, надвесът, който потъва в морето в най-южния край на Португалия, е бил увенчан преди векове от наблюдателна крепост. Легендата разказва, че португалския крал Енрике Мореплавателя е дошъл в тази част на Алгарве, за да види как корабите му отпътуват и да провери надеждността на експериментите, които неговите хора на науката са подготвяли. От тази крепост не е останало нищо. Но да, вместо това, колосален фар, най-големият в Европа, чийто лъч светлина се вижда на повече от 100 километра в морето. Не е странно: стотици кораби минават през тези води всяка година до половината свят.

ФАР ТУРЛИТИС, ГЪРЦИЯ

Изглежда като сцена от „Игра на тронове“, но е истински - този фар е реален. Той се издига на върха на малкия скалист остров Турлитис, в залива на пристанището Андрос, на остров в Цикладския архипелаг със същото име. Имало е и предишен, но той е унищожен по време на Втората световна война и този, който сега можем да видим, датира от 1990 г. Стълби, издълбани в скалата, водят до вратата му, а на дванадесет метра над цилиндричната кула е мощният му фенер, който осветява Егейско море.

РУБЕРГ КНУДЕ, ДАНИЯ

Когато е построен през 1899 г. в северната датска община Хьоринг, на 200 метра навътре в морето, никой не е могъл да си представи, че малко повече от век по-късно приливите и бурите ще разядат толкова брега, че той ще остане беззащитен и погълнат от морето. Падането му се очаквало през 2023 г., но преди няколко години е избегнато благодарение на преместването му на 70 метра навътре с помощта на релси. Липсата на близки сгради, пясъчната дюна, която я задържа, и близкото море създават най-необичайния му вид.

ФАР СЕН-МАТЬО, ФРАНЦИЯ

Брест е краят на френския Бретан - мястото, където на нос, висок 54 метра, се откроява фарът Сент Матьо. В върху отвесна скала, изваяна от вятъра и силните вълни на Атлантическия океан и в непосредствена близост до руините на бенедиктинското абатство от 16-ти век, малък скит и някои военни съоръжения, тази композиция образува свръхестествена сцена на легенда, където е лесно да се събуди въображението. Тази конструкция е част от маршрут, който от Брест до Бригноган минава през 17-те фара на брега и 13 в морето.

ФАР НА САНТА МАРТА ДЕ КАСКАЙШ, ПОРТУГАЛИЯ

Фаровете са вълшебни места, а този в Санта Марта де Кашкайш, освен много очарователна конструкция, през която моряците трябва да преминат, преди да влязат в устието на Тежу, е и забавен музей. След неговата рехабилитация в него можете да научите за професията на фараджията, живял в него, и да съзерцавате красивата панорама, която той предлага отгоре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама