Караница в парламента: Депутатите се обиждат на „фашисти“ и „комунисти“

11:04, 04 фев 21 / Политика 25 1972 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Спор, размяна на обидни квалификации и обвинения в непознаване на правилника белязаха началото на днешното заседание на парламента. Поводът – декларация от парламентарната група на ГЕРБ, в която депутатът Маноил Манев напомни за случая със задържания в Чехия българския гражданин, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Илия Стоилов бе арестуван вчера, след задочно получената в България ефективна присъда за ръководене на престъпна група за изнудване и заплахи.

„След изчезването на брат си, депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина да се лекува. Днес става ясно, че това е лъжа. Още от 2017 г. призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме дежурния отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Илия Стоилов, основен спонсор на БСП, е бил съдружник с брат си е осъден, задържан и предстои да изтърпи наказанието. Каквото и решение да вземе БСП оттук нататък по казуса, то ще бъде закъсняло“, заяви Манев от трибуната, цитиран от БГНЕС. 

Предизборен разбор: новото от 2020

Той припомни, че редица депутати от управляващата партия са подавали оставки единствено заради съмнения, а част от тях вече са спечелили и съдебните битки.

Отговорът на опозицията не закъсня. „Подобни декларации не ви помагат. Това, което се демонстрира в момента, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините на извършилите престъпление, част от които не са и доказани“, контраатакува Кристиян Вигенин, който призова водещият заседанието да отнема думата на хора, които правят внушения.

„Няма как да се намеся в декларацията на парламентарна група. Не беше обидна, беше принципна, следях много внимателно“, отвърна му на свой ред председателят Цвета Караянчева.

Обиден от квалификацията „фашистки традиции“ се оказа Вежди Рашидов. „Ние викаме ли ви комунисти?“, попита той БСП и призова от трибуната да не бъдат изричани „ксенофобски изказвания“.

ГЕРБ: Радев да оттегли заявката си за втори мандат

Спорът обаче се разрасна. „Обаждате се отгоре като в селска кръчма“, скара се на председателя на събранието Таско Ерменков от БСП, който поиска колегите му да не бъдат прекъсвани по време на многобройните процедури. „Диктатът, който налагате тук, няма да ви помогне в изборите, а ще покаже, че сте вредни за държавата“, отправи той поредната порция критики. 

Българските граждани ще преценят дали сме вредни или не, нека не изземване функциите. Вие обичате да говорите от името на гражданите, да оставим на 4 април те да решат“, намекна Караянчева за предстоящия парламентарен вот.

В размяната на реплики бе намесено и името на премиера, след като опозицията за пореден път настоя той да дойде в парламента и да представи доклад за приоритетите, които е следвала страната ни по време на отминалото Германско председателство на Съвета на ЕС, както и за настоящото Португалско. Това обаче няма да се случи, тъй в сряда бе подложено на гласуване, а предложението на събра необходимия брой гласове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама