Поглед назад: Инцидентът, който промени футбола завинаги

08:00, 06 фев 22 / Поглед назад 25 3510 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На днешната дата се навършват 64 години от авиокатастрофата в Мюнхен, при която загиват 23 души, сред които 8 футболисти на Манчестър Юнайтед и трима членове на клуба. 

На борда е имало общо 44 пътници - 20 души губят живота си на място, ранените, някои в безсъзнание, са откарани в болница в Мюнхен, където още 3 души почиват. Оцеляват само 21 човека. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво се случва?

Отборът на Манчестър Юнайтед, наречен „Бебетата на Бъзби заради младостта си, заедно с поддръжници и журналисти, се връщат от Белград, където побеждават „Цървена звезда в турнира за КЕШ. Клубният самолет каца в Германия, за да зареди с гориво. 

Някои от играчите не са уверени, че полетът може да се проведе, особено Били Уилън, който казва: „Това може да е смърт, но аз съм готов“. Пилотите Джеймс Тайн и Кенет Раймънт два пъти отлагат излитането заради увеличеното налягане в левия двигател. Опасявайки се, че ще закъснеят прекалено много, капитан Тайн започва трети опит за излитане. Дънкан Едуардс, Томи Тейлър, Марк Джоунс, Еди Колман и Франк Суифт се преместват в задната част на самолета, вярвайки, че е по-безопасно. 

Вали сняг и в края на пистата се образува слой киша. Самолетът навлиза в кишата, хлъзга се и минава през ограда отвъд края на пистата, лявото крило се откъсва, след като удря къща. Страхувайки се, че самолетът може да избухне, Тайн започва да евакуира пътниците, вратарят на „червените дяволи“ Хари Грег помага да се измъкнат оцелелите от останките.

Снимка: Wikipedia

Оцелелите и загиналите имена, които историята винаги ще помни

Освен Хари Грег сред получилите втори шанс за живот са легендарният треньор на „червените дяволи“ Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фолкъс, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.

Бъзби успява да преодолее нараняванията си и започва да гради нов отбор. Денис Вайълет става един от водещите играчи в тима. През сезон 1959-1960 г. оцелелият след трагедията играч счупва рекорда на Джак Роули, като бележи 32 гола за един сезон. Отборът завършва на 17-то място.

Томи Тейлър, Лиъм Уелън, Роджър Бърн, Джеф Бент, Дейвид Пег, Еди Колман и Марк Джоунс завинаги остават в паметта на футболните привърженици. 

Смъртта си намират още секретарят на клуба Уолтър Крикмър, един от треньорите – Берт Уоли, както и няколко спортни журналисти, отразявали представянето на тима в Европа. Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър пък получават сериозни наранявания, заради които скоро след това прекратяват кариерите си. 

Кой е виновен за инцидента?

Разследване от страна на властите на летищата в Западна Германия първоначално обвинява единия пилот - Тайн. По-късно е установено, че катастрофата е причинена от кишата на пистата, което забавя твърде много самолета, за да излети. Тайн е освободен през 1968 г., 10 години след инцидента.

„Манчестър Юнайтед“ по това време се опитва да стане третият клуб, който печели три последователни титли в английската лига. Те са на шест точки зад лидерите на лигата „Уулвърхямптън Уондърърс“. Катастрофата не само спира амбициите им за титлата тази година, но и разрушава ядрото на това, което може да бъде едно от най-големите поколения играчи в английската история на футбола. Отнема 10 години, докато клубът се възстанови, като Бъзби възстановява отбора и печели европейската купа през 1968 г. с новото поколение „Бебета.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часовникът на „Олд Трафорд

До ден-днешен часовникът на източната трибуна на „Олд Трафорд“ е със застинали стрелки, които показва 15:04 часа - моментът на фаталния инцидент. Той напомня, че някъде на небето осемте футболисти бдят над любимия си отбор. 

От външната си страна трибуната има голяма цветна стъклена фасада. Там се намират и статуята на Сър Мат Бъзби, както и паметна плоча на загиналите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама