Борисов си пожела догодина да честваме Гоце Делчев заедно с братята македонци

16:00, 04 фев 21 / Политика 25 2277 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В деня, в който отбелязваме 149 години от рождението на войводата и деец на македоно-одринското революционно освободително движение Гоце Делчев, българският премиер си пожела догодина да честваме паметта на българския герой заедно с братята македонци.

Поглед назад: „Млад Гоце ми се ожени… за Македония“

„Дано имаме мъдростта догодина, заедно с нашите приятели и братя от Северна Македония, да отпразнуваме неговата кръгла 150-а годишнина, обединени и заедно по пътя на европейската интеграция“, написа той във Facebook.

Българите искат Северна Македония в ЕС, но повече си искат Гоце Делчев

Именно личността на Гоце Делчев се оказа препъникамък в работата на съвместната българо-македонска комисия. А впоследствие София попари надеждите на Скопие за започване на преговори за членство в ЕС през 2020 г. Това пък отприщи вълна от език на омразата и вандализъм у северозападната ни съседка по адрес на България и българите.

Днес ВМРО отбеляза годишнината от смъртта на Гоце Делчев като поднесе венци и цветя пред памтника му в Борисовата градина в София. Министърът на отбраната и лидер на партията Красимир Каракачанов заяви за пореден път, че личността на Гоце Делчев трябва да обединява хората от Република България и Република Северна Македония, а не да ги разделя.

По думите му в последните месеци тече напълно безсмислен спор чий е Делчев. Според него това не е работа нито на сегашните историци, нито на сегашните политици, защото самият революционер многократно е декларирал, че е българин.

„Лошото е, че вместо личността му да е онзи мост, по който да преминем заедно с нашите сънародници от Северна Македония по пътя към ЕС и съвместно бъдеще, то този мост се минира от криворазбрани идеологии и комплекси за малоценност и опити да бъде присвоено делото на един човек...Няма да допуснем Гоце Делчев да бъде асимилиран посмъртно! Нито е морално, нито е християнско, нито е европейско“, каза Каракачанов, цитиран от пресцентъра на партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама