Атанас Скатов – веганът, изкачил най-високите върхове на планетата

14:22, 05 фев 21 25 5881 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“ - Атанас Скатов

Българският алпинист Атанас Скатов загина на 43-годишна възраст след неуспешно изкачване на К2 - втория по големина връх на планетата. Това е третият трагичен случай с български алпинист в последните три години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. До лятото на 2010 г. не е ходил по планините и не е тренирал спорт. След това обаче в рамките на три години преминава маршрута Ком – Емине и се включва и в състезания по планинско колоездене. Има 12-годишен син.

Откриха тялото на Атанас Скатов

Скатов е първият в света, който е изкачил Еверест и е обявил, че е веган. Той решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света за тестване на физическите и психическите показатели, защото височинният туризъм е занимание, което в много висока степен натоварва тялото и психиката.

Има покорени десет върха над 8000 метра - един от тях без допълнителен кислород, три от тях без личен шерпа. Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци - т. нар. Седем върха (2013 – 2017). Има издадени няколко книги, като с първата му „Еверест. Богинята Майка на вселената“ излиза и първият му филм - „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“.

За последните 7 години Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света, като успешно изкачва 17 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режимът му на хранене. Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 300 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина.


Снимка: БГНЕС

Алпинизъм и веганство

Като ученик на 14 години Атанас Скатов има мечта да премине най-дългия пешеходен маршрут в България от връх Ком до нос Емине. Когато го осъществява, той е пленен от магията на планината. В нея намира баланс, спокойствие, щастие и има възможност да осмисли живота си и какво може да направи за нашата планета. От 2000 г. не му дава мира фактът, че популацията на планетата непрекъснато нараства, а селскостопанските площи са ограничени и въпреки че се усвояват нови площи за сметка на гори и джунгли, това няма как да продължи вечно.

В края на 2011 г. в Скатов се заражда идеята да преустанови консумацията на животинска храна (защото за нея трябват много повече ресурси, отколкото за растителната) и да изкачва най-високите върхове на всички континенти, както и всички най-високи върхове над 8000 метра без консумация на животинска храна. Така той събира веганството и туризма в своя първи проект: „Изкачване на 7-те континентални първенци като веган“, който осъществява през периода 2013 – 2017.

На въпрос не е ли много опасно отговаря: „Опасно е, но човек трябва да търси границите си, пределите си. Трябва да опитва нови, по-различни, по-трудни неща. Това е много важно - така придобиваш нови знания, нов опит. Това е водещото. Искам да предизвикам себе си и то за нещо, което е много трудно“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Човек от народа 03:52, 07 фев 21

Има и друг вид светог;ед:
- не се доказвай никому - нито на себе си, нито другиму .. кому е нужно да се доказва ?
- не се бори с природата, не се бори и с други неща... кому е нужно да се бори ?
- не търси одобрение... кому е нужно да търси одобрение ?
- не се опиянявай от думите си или делата си ... кому е нужно това ?
- не си придавай важност и значимост... кому е нужно това ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама