Големите кавички на седмицата (1 - 5 февруари)

13:00, 06 фев 21 / Големите кавички 25 3034 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (25 - 29 януари)

Може би през джипа (бел. ред на премиера Бойко Борисов) решаваме проблемите на хората. Хубавото на политическа партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов е, че там, където българските граждани имат проблем, имат нужда от бързи и адекватни действия, нещата се случват. През джипа светът се вижда по друг начинказа зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на БНТ. По думите му никой няма запазено място в джипа на премиера. 

Нанков често пътува с министър-председателя из цялата страна по време на съботно-неделните инспекции. 

През джипа една партия, или в случая премиера Бойко Борисов, който е близо до хората, успява да взема максимално бързо адекватни решения. А и виждаме, че през него не се създават проблеми, точно обратното - решават се“, изтъкна той. 

Попитан дали това е основното средство за печелене на подкрепа от хората преди парламентарните избори, Нанков не даде точен отговор, но заяви, че хората в джипа не са „диванни политици“ или „жълтопаветни“„Нека има и друга гледна точка, не само през конвенционалните съвременни медии. Социалните мрежи са все по-достъпен източник на информация. И за дезинформация понякога“, каза той. 

„Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева“, заяви държавният глава Румен Радев по повод критиките на премиера Бойко Борисов, че той не е излязъл с позиция относно задържането на опозиционера от руските власти. 

Моята позиция е ясна много преди премиерът Бойко Борисов да се произнесе по нея. Още когато българите протестираха и скандираха „мутри вън“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирно протестиращи граждани бяха бити и арестувани, той не направи нищо, за да се установят виновните. Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде по света. Против използването на полицейски методи за разправа с опозицията. Против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света, изтъкна Радев, като подчерта, че не е изненадан от демократичните пози на премиера ни под крилото на ЕС, защото там има ясно определени механизми за формиране и изразяване на единна позиция и длъжности, които да го правят. 

За България отговорен там е министър-председателят. Той представлява страната ни в съвета на ЕС. Още повече това е твърде удобно да премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън“, подчерта държавния глава, като отбеляза, че единствено президентът на Полша се е произнесъл по темата. 

Означава ли, че липсата на позиция до момента на Германия, Франция, Италия, Австрия, Португалия и всички останали европейски президенти, не са защитници на демокрацията?, попита риторично Радев. 

Той подчерта, че очаква, наред със защитата на Навални, българският премиер да отговори на други, критично важни за българското общество въпроси:

"Защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи „Турски поток“ през България? Кога ще видим реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното - кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен?запита държавният глава. 

Вчера президентът Румен Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат в тандем с Илияна Йотова. В отчета си за свършеното през 2020 г. държавният глава посочи, че през изминалата година доверието в правителството и парламента е рухнало. По думите му властта у нас е корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин.

Политическото говорене на президента Румен Радев беше малко вуду. Беше като гадателка на карти Таро - извадили сме само картите с косата и хвърляме черногледост. Аз по-черни краски не съм чувал никога – сякаш живеем в различни държави. Има разделение и то е ясно“. Коментира днес транспортният министър Росен Желязков.

Според него държавният глава иска да подпомогне реализацията на извънпарламентарните сили и по някакъв начин „да обезсърчи социалистическата партия в нейното усещане за уникалност в подкрепата си за президента“.

В обществото се развива манипулацията, че на изборите ще има манипулация. Тази мантра, че кабинетът готви избори не е вярна, защото те се правят от професионална изборна администрация в лицето на ЦИК“, каза още Желязков.

Управляващите от ГЕРБ призоваха Румен Радев да се откаже от втори мандат като президент. Повод за това е замесването на името на един от съветниците на държавния глава - Пламен Узунов в разследване на Европейската служба за борба с измамите за нарушения при обществената поръчка за закупуването на 350 високопроходими джипа. 

Господин президент, не станаха ли твърде много провалите на Вашия екип. Докога обществото ще търпи неадекватните Ви действия и елементарната липса на контрол върху подчинените Ви? Докога разюзданото президентство и неговите служители ще рушат авторитета на европейска България? Както се казва - какъвто чорбаджията, такива и ратаите му“, oбяви от парламентарната трибуна депутатът Спас Гърневски.

„Господин Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в тази току-що съвзелата се от комунистическата кома България. Като хора с повече опит в политиката, Ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за нов мандат. 4 години стигат!“, каза още той.

БСП ще реши дали да подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат след парламентарните избори.

„Сега искаме да се фокусираме върху парламентарната кампания. Нашето партньорство с него ще продължи и когато дойде моментът, ще вземем нашето решение. Опитът да се вкарва клин между БСП и президента е безсмислен. Коментира днес депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Има някои по-малки партии, които се опитват като лилипутчета да се покатерят по снагата на президента и да използват неговата популярност в тази кампания. Нека да не експлоатираме президента, призова той.

Припомняме, че до момента Румен Радев получи подкрепа от Волен Сидеров и Мая Манолова.

Обсъждането на повишаването на вноската на България към ЕСпредизвика тежък сблъсък между ГЕРБ и БСП. Заради мерките за възстановяване от коронавируса се очаква вноската на България към бюджета на ЕС да средно с 4.17% по-висока. От БСП обаче предупредиха, че решението ще доведе до това страните в Източна Европа да дават повече за бюджета на ЕС, отколкото богатите страни-членки.

В отовор на това председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова нападна социалистите, че искат България да взима ресурсите на ЕС, без да дава нищо в замяна.

„От тази трибуна чухме внушения, че, видите ли, някой е длъжен да продължава да работи и да дава повече и повече на България и на подобни малки и по-изостанали страни. Това е факт – нетните донори продължават да дават много повече от гледна точка на европейската солидарност. Но не – това не е достатъчно за социалистите. Нали така са научени – някой да работи вместо тях, а те само да консумират. Сега това го искат за държавата. Това е тяхната философия, която винаги е била изповядвана от тяхната политическа сила, и която, не дай си Боже, ако дойдат на власт, те ще реализират и в България. Това беше една ясна заявка срещу европейските политики, че България, ако тези хора имат възможност да управляват, би водила политика срещу европейските политики”, обяви Стоянова.

Нaй-cигурният нaчин бългaритe дa прoявят интeрec към вaкcинитe e дa ce кaжe, чe нямa и дa трябвa дa ce изпoлзвaт връзки зa дa ce вaкcинирaт. Тoгaвa щe cтaнaт oпaшки зa вaкcинирaнe. Бългaринът иcкa дa ce вaкcинирa, caмo кoгaтo нямa вaкcини“. Това коментира директорът на Националния център за заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама