Пак забравиха Западните покрайнини

15:30, 05 фев 21 25 2291 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Жителите на Босилеград и Цариброд събират подписка, с която настояват за облекчения при преминаването на граничните пунктове „Олтоманци“ и „Калотина“. Сега за тях изискването да влязат в България е или PCR тест, или 10-дневна карантина. Обръщат се към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с молба да преразгледат изискванията.

Подписката се разпространява в интернет, а жалба е изпратена до омбудсмана Диана Ковачева. До момента са се подписали над 1000 души.

Поради специфичните географски и исторически особености животът в Западните покрайнини е тясно свързан със страната ни. Там живеят хора със сръбско и българско гражданство, с временно или постоянно пребиваване в България и Сърбия. Границата се преминава ежедневно – за работа или обучение, за посещение при лекар, при нужда от административни услуги и така нататък.

Въвеждат задължителен PCR тест за влизане в България

Заповедта, която ги засяга, е от 26 януари. С нея здравният министър постанови в България да се влиза само с PCR тест или 10- дневна карантина. Засега се очертава това да важи до 30 април, което е твърде дълъг срок, за да останат хората без работа, следване, лечение или пълноценна връзка със семействата си, изтъкват те в подписката.

При сегашните правила на някои от тях се налага да плащат тест всяка седмица, което е непосилно. Така да упражняваш основните си човешки права понякога излиза прекалено скъпо.

Омбудсманът сезира здравния министър проф. Костадин Ангелов за ситуацията. Жителите заявяват пред Ковачева, че след като имат двойно гражданство, плащат данъци в България, и са най-голямото малцинство, непосредствено до българските граници, е необходимо да бъдат прибавени към изключенията. Акцентират, че не са туристи екскурзианти, търговци, гурбетчии и реално работят и учат в страната ни. Според тях като малцинство в съседна държава, страдат неоснователно и несправедливо, като се нарушават техни права.

В заповедта на министъра има изключение за „пограничните работници“, но според омбудсмана трябва да се внесе повече яснота в документа и да се информират служителите на граничните пунктове.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:53, 05 фев 21

Сефте :(

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама