Искри между Байдън и Вучич заради пожелание за сръбски празник

16:19, 07 фев 21 / Свят 25 2726 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Любопитна комуникация настана между американския президент Джо Байдън и сръбския му колега Александър Вучич. Поводът бе поздравление на лидера на САЩ за Деня на държавността, който се чества в Сърбия на 15 февруари. В поздравителното писмо Байдън пожела Белград да признае Косово.

„Ние продължаваме да подкрепяме целта на Сърбия за европейска интеграция и ви насърчаваме да продължите да правите трудни стъпки към тази цел, включително въвеждане на необходимите реформи и постигане на всеобхватно споразумение за нормализация с Косово, фокусирано върху взаимното признаване“, казва Байдън в поздравителното съобщение. В писмото, публикувано от кабинета на сръбския президент, се казва още, че САЩ „оценяват тясното сътрудничество в борбата срещу пандемията COVID-19 в момент, когато заедно се изправят пред това безпрецедентно глобално предизвикателство“. Изтъкнато е и „нетърпение“ за „сътрудничеството с президента на Сърбия за задълбочаване на приятелските връзки и укрепване на отношенията между Сърбия и САЩ“, пише „Сега“.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

В отговор Вучич сподели, че има много какво да пожелае на американците за техния национален празник 4 юли, но предпочитал да си замълчи. „Получих поздравления от президента Байдън. Благодаря за тях...Какво мога да им кажа за 4 юли? Много идеи ми идват на ум“, заяви сръбският лидер, цитиран РТС. От думите му също така става ясно, че той отхвърля политиката на взаимно признаване.

Припомняме, че Косово обяви независимост през февруари 2008 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама