Коронавирусът у нас: Борисов не иска да затваря нищо повече, даже напротив

12:05, 08 фев 21 25 2376 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се ускорява процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лева за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус. Нови 50 милиона лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори заради пандемията, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите, стана ясно след работно съвещание при премиера Бойко Борисов. 

„В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. 

Според премиера противоепидемичните мерки са били приложени много точно, а ограничени са били бизнесите, където има струпване на много хора, което е позволило свободното движение на хората. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов. Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен. „Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе доц. Кунчев.

От днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса -  латиноамериканския и южноафриканския.

Лошото време спря ваксините 

Днес в България трябваше да пристигне пратка от 17 550 дози от ваксината на "Pfizer/BioNTech" срещу COVID-19. Заради лоши метеорологични условия доставката е отложена.

От куриерската компания са съобщили на здравното министерство, че поради лошото време в Германия към момента, не е ясно кога ще може да излети самолетът.

Това щеше да бъде шестата пратка на компанията, с която да продължи имунизирането във втора и трета фаза. Междувременно в страната ни започна третата фаза на ваксинацията с ваксината на "AstraZeneca".

Последните данни 

Регистрирани са 182 нови случая на коронавирус при направени 2 663 теста, сочат данните от Единния информационен портал. 6.83% от взетите проби са дали положителен резултат. За деня има 1 073 антигенни теста, а PCR тестовете са 1 590.

Най-много нови случаи има в София - 80, след това се нареждат Благоевград с 27 и Кюстендил с 14. В 7 области няма отчетен нито един нов случай. Това са Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Стара Загора, Търговище и Шумен. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 223 734. Намалява броят на активните случаи и към момента те вече са 21 152. Настанените в болница са 3 126, но има лек в броя на пациентите, настанени в интензивни отделения - 278. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 9 667.

През последните 24 часа са излекувани 60 души, така общият им брой достига 193 251.

Жертвите на болестта у нас станаха 9 331, 20 от които са от последното денонощие. 

До момента срещу Covid-19 у нас са ваксинирани 57 038. През последното денонощие са извършени сао 22 имунизации.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама