„Демократична България“ първи се регистрираха за изборите

11:15, 08 фев 21 / Политика 25 2625 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

„Демократична България“ първи се регистрираха за предстоящите парламентарни избори в Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поясни, че внесените подписи са максимално позволеният брой - 9 999, като 4 от тях са били електронни, за да проверят дали електронното управление е достигнало до ЦИК. Те обаче не са били приети. 

Снимка: БГНЕС

Иванов отново изтъкна проблема, че в чужбина все още няма форма за регистриране на българите за откриване на секции електронно. 

„България здраво стои в 19 век и това трябва да се промени. Вината не е само в ЦИК, имаме един архичен процес, една архична администрация и архичен кодекс, който трябва да бъде сменен“, подчерта той.  

Другият съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов отбеляза, че са държали да са първи при регистрацията, за да покажат, че са сериозно организирани и мотивирани да участват на изборите. 

Тръгваме на изборите с намерение да обърнем посоката на развитие на страната и да наложим програма за радикална модернизация, от която страната има нужда. Това включва съдебна реформа, електронно управление, и отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Делян Пеевски и и Ахмед Доган“, изтъкна Христо Иванов. 

Генерал Атанасов добави, че ще се борят и за промяна в икономиката. 

„Държавата трябва да се оттегли от икономиката, защото в момента живеем в един съвременен социализъм. Виждате, че във всяка сфера на икономиката държавата е затиснала т. нар. обществени поръчки и ги раздава на приближени фирми. Оттам идва основният проблем с корупцията. Тя души българската държава. Толкова години в ЕС, виждате на какво ниво са доходите у нас, а на година се крадат по 10 милиарда лева в България“, изтъкна Атанасов.

Приемането на документите за регистрация на партии и коалиции за участие на изборите на 4 април ще се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на Народното събрание. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация е до 17.00 часа на 17 февруари.

За участие в изборите всяка партия или коалиция трябва да направи депозит от 2 500 лв. и да представи списък от най-малко 2 500 избиратели. Депозитът се възстановява, ако на изборите за съответната партия или коалиция са гласували 1% от избирателите, а отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама