Българите се разделят на нови класи: държавни служители и останалите

15:27, 08 фев 21 25 2189 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нещо се случва в България, което засега минава незабелязано. Българите се разделят на нещо като нови класи - държавни служители и всички останали работещи. Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Борисов щедро раздава предизборно. (Разбира се, винаги има някъде изключения), написа във Facebook журналистът Иван Бакалов.

Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки“, коментира той.

На фона на Covid кризата: НАП си раздаде бонуси за 30 млн. лв.

От хората на държавна заплата само лекари и медсестри получават заслужено допълнителни помощи, дори са малки за риска, който поемат (и не се знае как ги разпределят и колко до къде стигат). Но в администрация, държавна, общинска, дори Гражданска защита или агенции, служби, заплатите и ДМС си вървят, работа почти нямат. Например в съдебната система прокурори и съдии взимат по няколкохиляди лева заплати и не работят. Колегите им юристи, адвокати, плащат наеми, а делата им се отлагат непрекъснато, и фирмени, и др.“, пише Бакалов.

Така е с всякакъв дребен и среден бизнес - наемите си вървят, помощи не стигат до тях, обещани пари от началото на кризата миналата година още не са получили, мярката 80 на 20 за хората на заплата е бизсмислена, масово съкращават работещи, защото няма смисъл да ги държат и т. н.“, допълва журналистът.

В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама