Бобокови на съд заради боклука

15:41, 08 фев 21 25 2197 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и още трима отиват на съд заради нерегламентирано управление на опасни отпадъци, съобщиха от спецпрокуратурата.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са предадени на съд заради това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години са извършили следните престъпления, сред които престъпление по служба, лъжливо документиране и управляване на отпадъци не по установения ред.

Арестът на Пламен Бобоков бил незаконен

Освен това те са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Живков - за извършено престъпление против народното здраве и околната среда. Пламен Бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група.

В края на септември миналата година държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам. министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

Компаниите на Бобокови напускат КРИБ

За извършените екологични престъпления е предвидено наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева. А за документните престъпления - затвор до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама