Covid-19 по света: Великобритания с присъда за скрилите, че идват от рискова държава

17:00, 09 фев 21 25 2695 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Всеки, който се опита да скрие, че е бил в държава от черния списък, рискува да получи присъда до 10 години затвор, заяви британският здравен министър Мат Ханкок. Очаква се съответният закон да бъде приет в скоро време.

В т.нар. "черен списък" на Великобритания влизат 33 държави, сред тях са страните от Южна Америка, Южна Африка и Португалия. Границите за пристигащи от там са затворени и във Великобритания могат да влязат единствено лица със статут на постоянно пребиваващи. След 15 февруари всички ще бъдат задължени да останат в 10-дневна карантина в специални хотели.

Всеки, който пристигне в Обединеното кралство от държава от "черния списък", ще трябва да заплати 1 750 паунда. В цената влиза трансферът до хотела, престоя в него и задължителен PCR тест.

До момента правителството е сключило договори с 16 хотела за 4 600 стаи, съобщи още здравният министър. Глобата за нарушаване правилата на карантината в хотела ще бъде 10 000 паунда, предаде ТАСС, цитиран от БГНЕС. 

Великобритания иска от пристигащите по 2 COVID теста

Междувременно стана ясно, че страната ще изисква от всички пристигащи да правят по два теста за коронавирус по време на задължителната им 10-дневна карантина. Това се прави с цел да се предотврати разпространяването на нови щамове на вируса от чужбина. 

От министерството на здравеопазването заявиха, че новите мерки ще осигурят допълнителна ниво на защита срещу новите щамове и ще направят по-ефективно проследяването на новите случаи на зараза. 

Тестове ще бъдат изисквани на втория и осмия ден от 10-дневната карантина и влизат в сила също от 15 февруари. Те ще бъдат заплащани от пътниците, като само при отрицателни тестове след десетия ден те ще могат да напускат местата си на самоизолация. А пристигналите без тест ще бъдат глобявани 500 паунда, предаде Нова телевизия. 

СЗО призовава да не се отрича ваксината на „AstraZeneca“

Световната здравна организация настоява да не се отрича ваксината на „AstraZeneca“ на фона на съобщения, че лекарството може да е по-малко ефективно срещу южноафриканския щам на коронавируса, заяви на брифинг главният изследовател на организацията Сумя Сваминатан.

Не бива да стигаме до извода, че ваксината изобщо не работи“, каза тя. „Има малко изследвания, показващи ниска ефикасност, и само уточняваме, че се нуждаем от повече данни“. Лекарството намалява нивото на тежките случаи и намалява броя на хоспитализациите. И основното ни предизвикателство в борбата срещу пандемията е да намалим смъртността и да намалим заболеваемостта, каза Сваминатан, цитирана от БГНЕС.

Израел първа ваксинира повече от половината население

ЕС сключи договор за още 300 млн. дози ваксини

Европейският съюз сключи сделка с „Pfizer“ за доставка на още 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19. През ноември миналата година съюзът осигури 300 милиона дози от тази ваксина и обяви предварителната сделка за още 300 милиона дози.

Представител на Евросъюза, участващ в преговорите, заяви, че съгласно новата сделка страните-членки вече са поръчали 200 милиона дози за доставка тази година и преговарят за други 100 милиона дози. Говорител на „Pfizer“ потвърди информацията пред „Ройтерс“, пише bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама