Из финансовите потайности на Люксембург: българска следа за над 1 млрд. лева

15:35, 09 фев 21 25 3136 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Какво има в сейфа на Люксембург – най-богатата държава в ЕС на глава от населението, разположена в сърцето на Съюза и считана за едно от най-големите данъчни убежища в света? Отговорът е в проучването OpenLux водено от „Le Monde“ с десет медийни партньори в продължение на повече от година.

Разкрити са 55 хил. офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трлн. евро. Българският партньор в проекта е разследващият сайт „Биволъ“, от който са проучени над 500 млн. евро активи на български собственици в над 250 фирми. 

Тези фантомни компании без офиси или служители са създадени от милиардери, мултинационални гиганти, спортисти, художници, високопоставени политици (лично или чрез техни проксита) и дори кралски семейства.

Люксембург със своите 2 586 км2 е истински магнит за световното богатство – отбелязва „Le Monde“. Стотици мултинационални компании като „LVMH“, „Kering“, „Altice“, „Pfizer“, „Amazon“ са отворили там финансови филиали. Тайгър Уудс, Кристиано Роналдо, Шакира и краля на Бахрейн са само примери за световни знаменитости, които управляват парите си оттам.

Разследването обаче разкрива и съмнителни средства, за които се подозира, че идват от престъпни дейности или са свързани с престъпници, разследвани от съда. Там са инкорпорирани компании, свързани с италианската мафия, „Ндрангета“ и руската мафия. Крайнодясната партия на Италия – Лигата, крие в Люксембург джакпот, който се издирва от венецуелските власти. Роднини на венецуелския режим са рециклирали там средства от корупционни обществени поръчки.

За да извърши това разследване международният екип създава огромна база данни, в която са изброени бенефициерите на около 124 хил. търговски компании, регистрирани в Люксембург. Основно това са документи, които наскоро бяха направени публично достояние, но са трудни за достъп в уебсайта на търговския регистър на Люксембург.

Изскачат ценни активи, тук парижки замък, собственост на саудитски принц, там лозе във френския виноделски регион Вар, принадлежащо на Анджелина Джоли и Брад Пит, безкраен списък с вили на Лазурния бряг и разкошни парижки апартаменти. Великото херцогство е виртуален финансов дом за яхти, хеликоптери, частни самолети, музикални каталози, права на изображения, произведения на изкуството и сладък бизнес свързан с усвояване на обществени поръчки в страни с изключително високи нива на корупция. Като например България.

Разследването потвърждава, че Люксембург е истински офшорен център, нещо средно между лондонското Сити и Британските Вирджински острови. 90% от нейните “компании” се контролират от не-люксембургци. 

Българска следа за над 1 млрд. лева

Сред 157-те националности на бенефициери на компании регистрирани в Люксембург има и над 100 лица с български паспорт. Откриват се и десетки чужденци, избрали България за свое местожителство. Както и влиятелни чужди граждани със скрити инвестиции у нас. Активите контролирани от български граждани през люксембургски фирми надхвърлят 1 млрд. лева, според финансовите отчети на компаниите. 

В списъка са някои от най-богатите хора в България, чието благосъстояние се натрупва в тъмните години на Прехода. Близки на високопоставени магистрати и свързани с управлението скандални бизнесмени крият във Великото херцогство имане, което не е за показване или извършват оттам операции със силен привкус на пране на пари.

Но освен за обичайните заподозрени, Люксембург е също така финансово пристанище за български хай-тек предприемачи и индустриалци, в чийто бизнес на пръв поглед няма нищо скрито и срамно. Дали това е така и при плащането на данъците предстои да узнаем.

От „Биволъ“ обявиха, че предстои в следващите дни и седмици да представят най-ярките и очевидни случаи от България, но работата по данните и разкритията, базирани на тях вероятно ще продължат с месеци и години.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иванов 18:16, 11 фев 21

Никой вече не вярва, че Биволъ са безпристрастни! Те разкриват само информация, която е насочена срещу Пеевски, но са слепи за неща, които са свързани с Иво Прокопиев и Сашо Дончев! Защо ли?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама