Радев сезира КС как депутатите променят върнатите от него закони

15:45, 09 фев 21 / Политика 25 2172 Шрифт:
Ирина Иванова

Президентът Румен Радев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредби от Конституцията, свързани със законодателния процес. 

От президентството информираха, че целта е да се преодолее противоречивата практика по въпроса допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане.

В искането държавният глава отбелязва, че има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени.

Снимка: БГНЕС

Той отбелязва още, че в други случаи парламентът изменя закона в рамките на процедурата, предвидена при обсъждане на върнат от държавния глава закон. "Наред с това има и практика Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го променя в рамките на повторното му обсъждане при наложено вето, а да прави измененията преди да е изтекъл срокът и то с друг закон, чието приемане на второ гласуване е предстоящо", посочват в мотивите си от президентството. 

Според президенстската институция "наличието на различни действия, предприети в идентични случаи от едно и също Народно събрание, е категоричен аргумент, че разпоредбите, за които се иска тълкуване от КС, се прилагат по различен начин".  

Румен Радев намира за недопустимо, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето. Той посочва, че в противен случай, се създават предпоставки за нарушаване, тъй като "ще има неяснота относно текста на приетия закон и ще бъдат засегнати адресатите на правните норми, които няма да знаят какво поведение се изисква от тях". 

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че края на миналата година изпаднахме в хипотезата депутатите да гласуват вето върху несъщестуващ закон. Тогава народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС, отнасящ се до неустойките по бързите кредити. Ветото обаче беше наложено върху текстовете, които вече бяха оттеглени. 

Всичко потръгна от това, че след наложено вето от държавния глава независимият депутат Спас Панчев внесе поправки в закона. Депутатите ги приеха, но преди президентът да се е произнесъл, председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че скандалните поправки ще бъдат оттеглени. Това се случи ден по-късно в пленарна зала. 

Процедурата при приемането на нов закон обаче е следната: депутатите го гласуват в Народно събрание, след което преминава в ръцете на президента. Ако държавният глава не наложи вето, издава указ за приемане на закона. След издаването на указ, приетият закон се обнародва в "Държавен вестник" и той влиза в сила. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама