Куцо, кьораво и сакато може да влезе в съставите на СИК

10:20, 10 фев 21 / Политика 25 1582 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия, коментира социологът Цветозар Томов, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в ефира на БНР. Той определи процеса по подготовката за парламентарния вот на 4 април като „тъжна балканска реалност“. 

Парламентарните избори ще ни струват рекордните близо 110 млн. лв.

Томов е категоричен, че време за ваксиниране на хората от изборната администрация няма да има, защото за да се получи имунитет трябват около пет седмици от първата доза. „Тези пет седмици просто ги няма, защото членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март“, поясни Цветозар Томов. За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви от самото начало и не знам какви ще бъдат последиците от него, подчерта социологът. 

Снимка: БГНЕС

Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК“, призова Цветозар Томов, който се усъмни дали и членовете на районните избирателни комисии ще могат да бъдат ваксинирани в оставащото време до изборите. Според него отдавна е трябвало да са ваксинирани членовете на ЦИК. „Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна избирателна комисия, със сигурност“, предупреди той, като отбеляза, че според него призива за включване на вече преболедували хора в състава на секционните избирателни комисии е „отчаян вик в празно пространство“.

Томов определи като сравнително разумно решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК, но това само по себе си няма да реши проблема с намирането на подготвени хора за секционните комисии.

„Не ЦИК решава кой да влиза в СИК. Това го решават партиите и, както обикновено, секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите

Този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на СИК, смята Цветозар Томов, който акцентира върху риска „куцо, кьораво и сакато“ да влезе в съставите на секционните комисии.

„Не бих казал, че вината е толкова в ЦИК. Не бяха приети нито едно от разумните предложения за ремонт на Изборния кодекс“, изтъкна още Цветозар Томов в анализа си на предизборната подготовка. По думите муЦИК действа в тези условия доста послушно, много послушно чака и здравния протокол за провеждането на изборите.

Снимка: БГНЕС

Ако ЦИК вземе решение за забрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, няма основание за такава забрана, заяви Цветозар Томов.  

Хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините, имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя в тъмната стаичка“, каза Томов, като отбеляза, че въвеждането на нова технология за гласуване като машините има и предимства и недостатъци. 

"Възможно е както да заменим хартията, така и да останем с традиционния начин на гласуване. Но ние не вземаме нито едно от тези алтернативни решения, вземаме хибридно решение", каза той и открои като основен недостатък начина на отчитане на машинно подадения вот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама