България ще поръча допълнително още 460 хил. дози от ваксината на „Moderna“

11:33, 10 фев 21 25 1722 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България ще поръча още 460 000 дози от ваксината на „Moderna“. По този начин страната ще може да разчита на около 1 милион дози от препарата, който с новата поръчка ще стигне за ваксинацията на около 500 000 души. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет.

Пред колегите си министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е потвърдил и намерението на правителството от средата на януари да бъдат поръчани още 2 897 694 дози от ваксината на „Pfizer/BioNTech“.

Първоначално в прессъобщение от правителствената информационна служба съобщиха, че „България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини". Информацията създаде впечатлението, че България възнамерява да направи и трета поръчка към Pfizer след първите две – едната от ноември, а другата от януари.

От Министерството на здравеопазването уточниха пред „Свободна Европа“, че тези близо 2,9 милиона дози от препарата на Pfizer вече са били съобщени като прогнозни пратки за страната ни. Нови количества от Pfizer, договорени през този месец няма. Нови са само 460 хиляди дози от ваксината на Moderna, от която досега бяха заявени 500 хиляди дози.

 

Според здравния министър по този начин страната ни ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да се получи изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет.

Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

Ще прилагаме ваксината на „AstraZeneca“ и на хора над 55 години

Припомняме, че в началото на седмицата Националният ваксинационен щаб реши доставени досега количества от ваксината на „AstraZeneca”да се използват за поставяне на първа доза, за да се обхванат по-големи групи от населението. Втората доза ще се поставя до 10 седмици след първата, когато се очакват нови доставки от ваксината.

В същото време е предвидено изборната администрация да получи от ваксината на „Pfizer/BioNTech”, при която двете дози се поставят в интервал от 21 дни.  По този начин ангажираните с провеждането на изборите ще бъдат максимално защитени от вируса в изборния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама