„Награда за цялостно творчество“: Направиха ли КЗК несменяема?

14:44, 11 фев 21 / Политика 25 1635 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Парламентът увеличи мандата на Комисията за защита на конкуренцията от 5 на 7 години. Така сегашният състав ще остане действащ до 2023 г. Друга промяна позволява членовете веднага да могат да бъдат избрани за нов мандат. Според приетите текстове, предложени от ГЕРБ, КЗК вече ще може да обискира и частни домове на управители и служители на фирми, разследвани за нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

Акция в „Хиполенд“ след подкрепа на протестите

Управляващите обаче се отказаха от гласуваното вече на първо четене предложение сегашният състав на КЗК да бъде преизбран за още един 7-годишен мандат. Опитът им да бетонират на постовете им Юлия Ненкова (майка на депутатa от ГЕРБ Александър Ненков) и колегите ѝ чак до 2030 г. предизвика силно обществено недоволство на фона на все по-честите критики към действията и бездействията на сегашната антимонополна комисия, пише „Сега“.

Според БСП решението е „абсолютна арогантност“. Крум Зарков заподозря, че целта е КЗК да бъде „наградена за цялостно творчество“ за решенията си по редица казуси, свързани най-вече със сектора на горивата и енергетиката, както и с проверката на собственика на „Хиполенд“, когато през лятото той подкрепи протестите, искащи оставката на правителството и главния прокурор.

Търговските вериги против новите „свръхрегулации“ на КЗК

„Този законопроект се вписва чудесно в политиката на мнозинството. Сега критерий е верността към управляващите - това води до отпадане на професионалните качества и заместването им с тези, които бяха наречени калинки“, заяви Зарков. Изказването му беше прекъснато от Валери Симеонов, който го призова да се придържа към текста на законопроекта, в който няма думата „калинки“.

Против удължаването на мандата се обявиха и от „Демократична България“, като посочиха, че по този начин КЗК става „несменяема“. „Убедени сме, че увеличаването с две години на мандата на водената от Юлия Ненкова  комисия е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора“, посочват от коалицията. Според „Демократична България“ КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Както и бива използвана за бухалка по най-грозните начини. Те ще настояват за президентско вето върху закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама