Коронавирусът у нас: Пристигнаха още ваксини на "Moderna" и "AstraZeneca"

13:40, 12 фев 21 25 2273 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нови 6000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Moderna" пристигнаха в България снощиТова е трета поред доставка от препарата на компанията.

Днес пристигнаха 31 200 дози от ваксината на "AstraZeneca", които ще бъдат разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е втора доставка от препарата на "AstraZeneca". Първата пратка от 28 800 дози пристигна в събота, съобщиха от здравното министерство. 

Последните данни 

1070 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 11816 теста, което означава, че положителните проби са около 9%. Най-много новозаразени традиционно има в София – 258, следвана от Бургас със 110 и Пловдив с 93 души.

Починали през последните 24 часа са 34 души, а излекуваните са 471. В болница са настанени 3297 пациенти с Covid-19, от тях 293 са в интензивни отделения.

4960 са ваксинираните през последното денонощие и така общият им брой вече е 71 123. Общо ваксинираните лица с втора доза са 19 688.

Третата вълна 

Най-вероятно сме в началото на трета вълна на заразяване с COVID-19, но тя в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост. Убеден съм, че кривата ще бъде малко по-ниска, заяви зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. Според него системата също бързо се адаптира според ситуацията у нас. 

Относно голямата разлика в заболеваемостта в различните район у нас, Николай Брънзалов коментира: „Най вероятно това се дължи на факта, че новият щам е в България. Работи се усилено в Националния център по заразни и паразитни болести". "Скоро проф. Кантарджиев ще даде данните. Най-вероятно ще се докаже, че това се дължи на новия вариант на вируса", каза той в ефира на Нова телевизия. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама