Министерството на културата ще дописва списъка с парични награди за творци

18:25, 12 фев 21 / Култура 25 2597 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дни след като парламентът отпусна държавни парични награди на 8 творци, предложени от Министерски съвет, и обяви имената на още 65 победители във фестивала "Златния Орфей", за които предстои да бъде гласувано друго решение, Министерството на културата съобщи, че списъкът ще бъде актуализиран.

В културното ведомство днес е било подадено официално второ предложение от Националния дворец на културата (НДК) за разширяване на списъка с предложените за награждаване творци, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата. 

В писмото от НДК се изказва благодарност към комисията за това, че вече са разгледани първите им предложения и уточняват, че водени от желанието никой, свързан с фестивала „Златният Орфей“ и с приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика, да не бъде забравен, предлагат за разглеждане още няколко имена от голямата палитра на достойните творци.

Снимка: CanStockPhotos

Към писмото е приложен списък с предложени за награждаване лица, като се допълва още, че събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, е не лека задача.

„Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци“, се казва още в писмото от НДК.

От министерството посочват, че предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото ѝ заседание.

Успя ли държавата да реши проблема с пенсиите на творците?

Припомняме, че в списъка с предложените имена липсваха някои знакови творци за страната ни, не присъстваха и артисти, които са били удостоени със специалната премия-пенсия от държавата през годините, като Лили Иванова. А преди дни в някои медии се появи информация, че актрисата от "Момчето си отива" Сашка Братанова е с една от най-символичните пенсии в съсловието - не повече от 300 лева. 

В предния списък с предложени лица за награда не бяха споменати и конкретните мотиви за избора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама