Исторически комикси: Българските царе и ханове в ролята на супергерои

12:21, 13 фев 21 / Култура 25 2857 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Супергерой – думата, която свързваме с някой от най-известните комикси и филми на нашето време. Спайдърмен, Батман, Супермен и… хан Кубрат. Да, точно така. Един човек се е заел с мисията да популяризира историческите ни герои. Веселин Чакъров е художник, завършил е живопис, но голямата му любов са комиксите.

„Това ми е голяма страст още от малък и може би някои си спомнят, всъщност цяло едно поколение, което си спомня за списание „Дъга“. Аз също бях възпитан с него. Другото много известно по мое време, в моето детство, това беше списание ПИФ с прекрасните френско-белгийски комикси. Лека-полека започнах да се занимавам и с това и сега мога да кажа, че на 90% само с това се занимавам вече“, казва Веселин пред bTV.

Идеята да посвети своите комикси на героите от българската история се ражда преди няколко години. Като брой вече са 16.

„Посветени са на различни владетели от Първо българско царство, от времето на тракийските царе и сега вече работим и върху Второ българско царство. Това е комиксът „Кан Кубрат – Заветът на българите“ - около 63 000 до 70 000 стигна тиражът му. Някои хора ще си зададат въпроса „Защо точно този комикс? Защо точно този момент от българската история?“. Тук става въпрос за завета на Кубрат към неговите синове. Това което той им оставя като завет е, че те трябва да бъдат единни, защото съединението прави силата. Нашият народ трябва да осъзнае, че той всъщност е един супер герой! Някой трябва да му припомни това", смята художникът.

Веселин вярва, че макар и истински хора, българските царе и ханове са притежавали не по-малко свръхсили.

Супер героите в американските комикси, възникват по време на войните или между тях. Малко хора знаят примерно, че Спайдърмен е измислен около 1936г., доста рано… Той някак е запълнил една културна и емоционална празнота в американската култура. При нас, при всички тези огромни извори на исторически документи, свързани с велики дела, ние имаме на какво да се опрем и с какво да се гордеем. Сигурно се сещате за филма „Смело сърце“, интересното е, че огромната битка и история, която представя той е нещо направо смешно в сравнение с нашата битка при Ахелой например. Уилям Уолъс предвожда армия от 2500 човека, докато Симеон е предвождал 15 000!", разказва ни Веселин.

Посланието на българския комикс художник вече набира популярност. А самият той прави планове за следващите издания.

20 години бях учител по изобразително изкуство, имал съм много контакти с деца от всички възрасти, навсякъде ми направи впечатление, че идеята за комиксите се приема страшно добре. В момента правим опит тези комикси да преминат на по-голям формат. Сега те са в черно-бял вариант, това разбира се още повече поддържа идеята за старинност, първичност. Но ще ги направим в цветен вариант, по-голям формат", казва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама