Защо се пазят в тайна хората, които определят паричните награди за творците?

13:05, 14 фев 21 / Култура 25 2374 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Сериозен спор се разигра в ефир между министъра на културата Боил Банов и телевизионният водещ от БНТ Георги Любенов. Причина за напрежението стана съставът на комисията, която решава кои творци да получат парични награди под формата на „специални пенсии“.

Припомняме, че преди дни по повод 50-годишнината от създаването на фестивала „Златният Орфей" правителството одобри 65 творци, повечето музиканти, да получават държавни парични награди в продължение на три години от по 350 или 500 лв.

Извън отличените творци обаче останаха редица звезди на естрадата и това породи много спорове как се определя списъкът със заслужилите артисти. След избухването на скандала, стана ясно, че първоначалният списък ще бъде разширен. По информация на „Площад Славейков“ към вече обявените 65 творци ще се добавят имената на още 40, сред които са Христо Кидиков, Роберта, Милица Божинова и останалите певци от „Тоника“, Димитър Ковачев – Фънки, Иван Несторов – Амебата и останалите от група „Ера“, Красимир Гюлмезов, Любомир Денев, Мария Ганева и др.

Снимка: БГНЕС

Комисията, която предлага творците за такива награди, не е с публичен състав, като основният аргумент за това, е че така членовете се опазват от натиск

„Диригентът Пламен Джуров е председател на комисията, подбрала 65-имата наградени", обяви Банов в ефира на БНТ. По думите му останалите членове са представители на различни гилдии в изкуството.

Защо ги криете? Вярно ли е, че в комисията са Любо Киров, Белослава, Мария Илиева и Графа", попита Любенов. На което министърът гневно отговори, че не трябва по този начин да се противопоставят едни музиканти на други.

Министърът увери днес, че всички творци от Златния Орфей", които по един или друг начин са останали неоценени, ще бъдат подкрепени. Няма да има никой останал непочетен. Да ще довършим работата, ще намерим начин да уважим всички творци", заяви Банов.

Той обясни, че няма законов начин, по който да бъдат отпуснати пенсии на естрадните звезди, но министерството има право да дава държавни награди и така се е стигнало до идеята музикантите да получат парични премии, които ще бъдат удължени и след изтичането на 3-годишната им давност.

Не се сърдете сега. Явно е станала грешка в комуникацията", обърна се в края на разговора водещият към културния министър. 

Не ви се сърдя, но съм учуден от позицията, която заемате. Аз ви уважавам и се чудя как може да говорите за грешка в комуникацията при положение, че сме стартирали такава хубава инициатива и да противопоставяте едни творци на други", отвърна Банов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама