„Хора и улици“: Най-мистериозният бункер в София и какво знаем за него

09:00, 16 фев 21 / София 25 12370 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Убийства, изтезания, тайни правителствени центрове – това не е сцена от филм, а част от конспиративните теории за най-големия бункер в София. Той се намира в периферията на Южния парк и е с дължина около 4 километра. Любопитно е, че там все още има дупка, през която по-смелите могат да се спуснат вътре.

Столичани не са усетили кога е издълбан. Имало е само видим белег за работата по него - голяма дупка, колкото основа на сграда. Той е единственият тунел в София, снабден с подземна желязна линия, по която обаче можели да минават само вагонетки.


Снимка: БГНЕС

Разбира се, като всяка друга конспиративна теория и тази за мистериозен днес бункер има скучна и интересна история. Фактите сочат, че той е построен по време на Втората световна война като противобомбено укритие, предназначено за работниците от някогашна тухларна фабрика и хората, живеещи около нея. След това – по времето на Студената война, е пригоден да приюти над 200 души при възникване на ядрен конфликт. Интересно е, че вътре имало и складове, голяма баня и луксозен под с дъбов паркет. Това кара някои любители на конспирациите да предполагат, че е построен с по-различна цел. След ‘89-а година е изоставен, а всичко вътре – ограбено.

Според някои теории, които се появяват в края на миналия век, бункерът е бил основна част от мрежата от тунели на властта. Според тях тунелите му са по-дълги и на практика прекосяват цяла София под земята, свързвайки всички партийни и правителствени центрове. Твърди се, че е имало връзка дори и с бившата Правителствена болница. Появяват се и какви ли не слухове – за убити, разчленени и скрити трупове, за наркомански ексцесии, за заровени под земята хора, чиито викове се чуват вечер, и др.


Снимка: БГНЕС

Друга теория на конспирациите се ражда от факта, че в началото на 21 в. посолството на САЩ се мести в сграда, близка до мястото на бункера. Това кара конспираторите да се запитат дали между двете съоръжения няма тайна връзка и американците не са разположили в тунелите тайна апаратура, с която да ни следят.

Всички тези теории обаче са измислица и това може да разбере всеки, който се престраши да слезе в бункера. Там няма да открие тайни проходи или скрити входове, няма да види дори и секретна американска апаратура за чипиране, нито дори човешки кости. Единственото останало от тази част от родната ни история е разруха. И мизерия. И остатъци от пожар. А в най-добрия случай може да попаднете на работещ генератор, който обаче ще се окаже, че принадлежи на снимачния екип на някой американски сериал.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Как се е появила дупката на градинката „Кристал“?

„Хора и улици“: „Тук ще бъде пристанище Павлово“

„Хора и улици“: Първият модерен жилищен комплекс – няма да се сетите къде е

„Хора и улици“: Изчезналата улица

„Хора и улици“: Софиянци се страхували от първия трамвай

„Хора и улици“: Имало едно време едно старо софийско кино...

„Хора и улици“: Най-старата сграда в София

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама