Ваксинираш се или гориш: Задължават ли фирми служителите си да се имунизират?

12:00, 16 фев 21 25 6447 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Може ли работодателят да задължи служителите си да се ваксинират? С появата на ваксините за коронавируса този въпрос започва все по-често да присъства в дневния ред на обществото. Вече се появява информация за компании, които са поискали от работниците си да се имунизират, за да сложат на офисите си „стикер за безопасност“ например и така да привличат повече клиенти. И дори вече са сключили договор с определен производител на ваксини.

Все повече се говори, че това може да стане задължително в туристическия бранш например, който се води рисков сектор. „Хотели без коронавирус“ определено биха били привлекателни за чуждестранните туристи, които идват в България заради по-ниските цени. Все още обаче у нас ваксинацията е по желание и не може да бъде условие за заемане на работно място.

Коронавирусът у нас: Експерти отговориха на важни въпроси за ваксините

Разбира се, заради това и характерът на искането на фирмите служителите им да се имунизират на този етап няма как да е задължителен. Но заплахата това да се случи все повече се усеща във въздуха. Общо взето, работниците неформално (и казано на жаргон) се оказват в ситуация „ваксинираш се или гориш“. Според редица проучвания обаче голяма част от българите са скептично настроени и не желаят да поставят живота и здравето си в опасност, като сложат недостатъчно тествана ваксина.

По закон компаниите нямат право да задължават служителите си да се ваксинират, но принципно могат да го направят. Това коментира пред Topnovini.bg Ваня Григорова - икономически съветник към КТ „Подкрепа“.

Чух за такива случаи - да ги заплашват, че няма да им изплатят бонусите например. Или че ще ги уволнят - което не могат да направят. Отказът да се ваксинира един работник не може да е причина за уволнение. Това, което вероятно би направил висш мениджър или собственик на фирма при такъв отказ, е да търси други причини за уволнение, но това се прави ежедневно. Работникът просто трябва да изпълнява служебните си ангажименти, да не закъснява често за работа и пр., за да не дава повод на работодателя да го уволни законно по други причини“, съветва Григорова.

Много юристи също вече взеха под внимание казуса. Те се позовават на чл. 29 ал. 2 от Конституцията, в който законодателят е посочил, че „никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие“. Това означава, че ако служителят не иска да бъде ваксиниран, може да се позове директно на тази законова уредба.

„Политико“: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г.

Няма ваксина – няма заплата

Ситуацията със задължителната ваксина, наложена от работодателя, не е само у нас. Миналия месец в общественото пространство стана популярен случаят с германска дентална клиника, чийто директор накарал всичките си служители – за които се подчертава, че са млади хора, да се ваксинират. А заповедта за това била недвусмислена: „Всички служители и зъболекари ще бъдат ваксинирани. Всички, които са против, ще ги уволня от работа без заплата“. Два часа по-късно почти всички били ваксинирани.

Този случай привлече общественото внимание в Германия. Там също като у нас процесът по ваксинация върви бавно и тромаво и няма как да не се появи казус - как може младият персонал на денталната клиника, принадлежащ към втората рискова група, да е получил ваксинацията преди хората от първа фаза?

Оказвало се обаче, че собственикът бил прочел доста внимателно заповедта за ваксинация, според която първата група включва също „дейности, свързани с генерирането на аерозоли, които провокират инфекция с коронавирус на SARS-CoV-2“. Или казано по по-прост начин – зъболекарите са изложени на висок риск от заразяване с вируса, докато лекуват зъбите на пациентите. И шефът на денталната клиника се възползвал от това.

Въпреки всичко германски юристи, които също тълкуват закона, са категорични, че никой не може да задължи друг човек да си постави ваксина, ако не желае.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама