Covid-19 по света: ЕК одобри втори договор с „Moderna“ за нови 300 млн. ваксини

15:10, 17 фев 21 25 1960 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с „Moderna“ за допълнителна доставка на 300 милиона дози ваксина (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.).

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че до днес от одобрените в ЕС ваксини са доставени 33 милиона дози. По думите ѝ общо 22 милиона европейци вече са получили поне една доза ваксина, а 7 милиона - и втора доза.

„Доставките ще се увеличат, скоро ще бъдат достъпни и нови ваксини“, добави Урсула фон дер Лайен, цитирана от bTV.

Стартира програмата на ЕК за борба с новите щамове на коронавируса

МЕждувременно стана ясно, че Европейската комисия е приела плана за действие на ЕС за биологична защита, насочен към ранно откриване и контрол на нови щамове на коронавируса. Очаква се програмата HERA Incubator да обедини усилията на фармацевтичната индустрия, лабораториите, здравните власти и изследователите за по-ефективно противодействие на новите щамове, за появата и разпространението на които в ЕС са крайно обезпокоени, съобщи БГНЕС.

Тестват ваксината на „AstraZeneca“ върху деца

Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания „AstraZenecа“ ваксина срещу Covid-19, обявиха, че започват изпитания, за да разберат дали ваксината е ефикасна при децата и при подрастващите.

Екип от изследователи ще тества продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като например болка и оток на мястото на инжектиране, пише БНР.

ЕС започва ново изследване на мутациите на вируса

Ръководител на проекта е проф. Андрю Полард, който смята, че е необходимо да се провери безопасността и имунната реакция към ваксината при децата и подрастващите, защото някои от тях могат да имат полза от нея в бъдеще. До момента е одобрено предлагането на ваксината само на хора над 18 години и плановете за масово ваксиниране не включват непълнолетните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама