От осанна до разпни я: Да се гордеем или да се срамуваме от Мария Бакалова?

15:14, 17 фев 21 25 5644 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Името на актрисата Мария Бакалова стана едно от най-популярните в света на киното през последните седмици. Българката предизвика истински фурор с ролята си във филма „Борат 2“, която ѝ донесе и редица международни отличия, сред които и най-голямото до този момент - номинация за „Златен глобус“. А все повече се шушука, че ще бъде включена и в списъците за „Оскар“-ите тази година.

У нас обаче има една такава поговорка: Защо в ада пред казана на българите няма пазач? Защото ако някой тръгне да излиза, другите сами го връщат обратно!

И така… успехът на Бакалова стана поредната тема, по която обществото ни се радели на две – от осанна до разпни я! Наред с гордостта от постижението, се чуха и множество мнения за това, има ли наистина актьорски талант предвид разкрепостената й роля в „Борат“.

След номинацията за „Златен глобус“: Най-накрая името на България ще се чуе в западното кино

Темата нажежи още повече интервю с преподавателя на Мария Бакалова по актьорско майсторство – Иван Добчев, пред „Площад Славейков“. „Започна като студентка с някакъв определен мироглед за театъра – и с моите асистенти не успяхме за тия четири години да го променим особено. Като режисьор, като театрал не приемам този тип кино, който тя прави. Така че не съм я подготвил точно за това, но тя е добре подготвена, подготвена е за такива неща. Тя беше настроена да прави такъв тип актьорски акции, да има такъв тип актьорско мислене. Театърът, с който аз съм я възпитавал, го наричаме „театър на представянето“, не „на преживяването“, посочи той.

Добчев разказа още, че в дипломните ѝ спектакли например е играла нещо подобно като в „Борат 2“. „Играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова, което има като евротика в своята природа. […] Така че тя имаше това като закваска, като някакъв опит. Но това, което ние дълго време спорихме, от което се опитвахме да я извадим, да я преместим по-нататък, е по-евтиният, по-естрадният маниер, с който тя се опитваше да интерпретира героините. И сега го виждам в „Борат“.

Според Добчев ако Мария Бакалова имаше повече опит в по-сериозен театър, нямаше да я изберат за ролята в „Борат 2“. „Предпочели са я точно защото е напориста и спонтанна. Но е неопитна. Напротив, с тези неща много бързо се трупа опит“, посочи той. На въпрос кои са „тези неща“, той отговаря: „Ами как да се слагаш – на мъжете и на публиката“.

Мария Бакалова с номинация и от Гилдията на актьорите в САЩ

Интервюто на Иван Добчев предизвика вълна от възмущение от страна на родните общественици и културни дейци.

Венци Мицов припомни думи на Салвадор Дали, според които „най-големият проблем на съвременната младеж е, че вече не се числим към нея”. „И на мен ми е кофти, че вече не съм на 20, не предизвиквам вълнение сред нежния пол, не мога да изпия един литър концентрат, без да ми е лошо 3 дни и денят ми започва с бетаблокер, но пазя тази мъка за себе си. Е, чат - пат може да ви се оплача, но дотам. Това, което никога, ама никога няма да разбера обаче е как е възможно учител да не се радва на успехите на ученика си“, написа той във Facebook.

Зад всеки българин, който има 20+ световни отличия, стои поне един неуспял завистник, опитващ се да омаловажи постиженията му“, написа пък пиар специалистът Любомир Аламанов. Според него да видиш името на българин до имена на величия от световна величина и да не го поздравиш, е тъжно.

Изказването на господин Добчев е просташко, ad hominem и напълно ирелевантно на ситуацията. От него прозира бедност и завист, а и безсилие. Защото когато един мъж не може да каже нищо друго за една жена, казва или че е мръсница, или че е толкова грозна и стара, че не става за мръсница“, написа, от своя страна, Елисавета Белобрадова, известна онлайн като Letiashtata Kozzila Erato.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:27, 17 фев 21

Такова падение -и то от учителя! Заслепен от завист!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама