Главният архитект на район „Триадица” напуска поста

10:25, 18 фев 21 / Политика 25 2884 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Главният архитект на район „Триадица” Иван Шишков напуска поста заради трагедията, при която токов удар уби 16-годишно момче, стъпило на шахта на бул. „Иван Гешов”. Това съобщи на пресконференция кметът на района Димитър Божилов като уточни, че това е станало след разговор с него и по желание на Шишков, който заема поста от 2008 г. насам.  

„Целата е максимално изясняване на фактите и обстоятелствата, свързани с този фатален инцидент, като морална и човешка постъпка", каза Божилов. Главният архитект на района обаче не присъстваше на изявлението пред медиите и не се чу неговата гледна точка по въпроса.

„Хвърчаща бележка“ в дъното на трагичния случай в София

Относно служебната бележка, която е била издадена за присъединяването на незаконния павилион към електронната мрежа в София, Божилов отбеляза, че издаването и подписването ѝ са се случили в период, когато главният архитект не е бил на работа.

Кметът на района посочи, че тепърва разследващите органи ще разплитат случая, за това кой я е подписал, каква е била връзката и каква е съпричастността на този документ. 

Божилов обори твърденията на главния архитект, че не е подал исканата от него информация за преместваемите обекти в района. Писмото съдържа списък с 23 обекта на територията на нашия район. Те представляват реклами, маси, столове, сцени и атракционни съоръжения с временен характер. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверката. Останалите 6 не са с точни координати, а за още други 6 са съставени констативни актове", каза районният кмет. 

По думите му през септември и ноември районната администрация е изпратила към Направление Архитектура и Градоустройство (НАК) констативни актове за премахване на незаконни павилиони в третата част на Южния парк" и пред Военномедицинската болница. За 5 от тях все още не са издадени заповеди за премахване. Той обаче поясни, че търговските обекти, които в момента са обект на обществена дискусия в момента, не фигурират в този списък.

Димитър Божилов не даде информация какви суми са били заплащани за наема на обектите. 

Оставката на Иван Шишков е първата след трагичния случай пред болница „Св.Иван Рилски". Вчера такава бе поискана и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: БГНЕС

Междувременно управляващите отново отказаха да извикат премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова да докладват в парламента заради починалото след токов удар момче в София. Днес ГЕРБ отново подложи на гласуване искането на БСП за такова изслушване и отказа да го приеме, съобщи „Дневник“.

Припомняме, че настояването на БСП бе отхвърлено след скандал в сряда. Тогава социалистите поискаха оставката на столичния кмет с мотив, че не може институциите да си прехвърлят отговорността. Последва извънредна пресконференция в общината, на която бе обявено, че отговорни за случая са ЧЕЗ и администрацията на район „Триадица“, но от електроразпределителното дружество оспориха тези изводи.

Малко след това от левицата обявиха, че внасят сигнал до главна прокуратура на база на интервю, че кметът на София Йорданка Фандъкова не изключва корупция в Столична община.

„За съжаление управляващото мнозинство всячески се опитва да скрие корупцията и това как се управлява България. Във всяка нормална държава първият, който трябва да си отиде е кметът. Те ще си намерят бушон, но нашето искане е да се хване токът на корупцията. Затова ние, колкото и да се опитват да скрият, ние ще продължим да искаме", заяви Христо Проданов, цитиран от Нова телевизия. Те ще настояват и за извънредно заседание на общинския съвет, за да се изяси броят на незаконните преместваеми обекти в столицата. 

Снимка: БГНЕС

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че кабелът-убиец не е незаконно, а престъпно поставен. Освен това не е бил за подземно преминаване, а за въздушно полагане.

По думите на кмета опасният кабел е прокаран от собственика на преместваем обект или от хора, които той е наел, но договорът е подписан от служител на ЧЕЗ.

Моята отговорност е да представя всички факти и обстоятелства, за да могат следствените органи да установят виновника възможно най-бързо. Всички документи са изпратени веднага на прокуратурата, след като моята проверка приключи“, обяви тя в ефира на bTV.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:55, 18 фев 21

А кметът на Триадица? Димитър Божилов от ДБ? Кога ще напусне поста?
Или ще продължи да вика:
- Кой ми ср* в гащите?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама