Съдът обяви строежа на „подпорната стена“ на Алепу за незаконен

13:50, 18 фев 21 25 1840 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Административният съд в Бургас обяви разрешението за строежа на курортен комплекс „Алепу Вилидж“ за нищожно. Решението идва половин година, след като прокуратурата започна разследване за това кой е издал разрешение за строеж през далчената 2018 г. на обекта, добил известност като „подпорната стена“ на Алепу.

До проверката се стигна, след като миналото лято около строежа гръмна скандал, че масивен хотел изниква директно на плажната линия. Първоначално бе обяснено, че става въпрос не за курортен комплекс, а за подпорна стена, но накрая се оказа, че все има издадено разрешение за строеж на хотел на това място и "укрепването" е само първи етап от проекта. По случая се впоследствие се намесиха премиерът, ДНСК и Върховната административна прокуратура.

С акта си днес съдът обяви издаденото от главния архитект на Община Созопол разрешение за нищожно, тъй като е издадено в противоречие със Закона за устройство на територията, съобщават от прокуратурата в Бургас.

Наред с това са били констатирани данни за документни и други престъпления. Така например част от инвестиционните проекти не са подадени от възложителя. Освен това изготвените след първото разрешение за строеж инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към заявление до кмета на община Созопол и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на разрешението за строеж, твърди прокуратурата и допълва, че съдът ще сезира държавното обвинение.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама